Pouttu ei saa enää käyttää tuotteistaan nimeä ”kasviliha” – toimitusjohtaja pöyristyi: "Tarkoittaa meille 500 000 euron vahinkoja"

Näin vähennät ruokahävikkiä 15:47 Näin vähennät ruokahävikkiä
Videolla keskustellaan ruokahävikistä.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräsi Pouttu Oy:tä lopettamaan kasviliha- ja burgeripihvi-sanojen käytön markkinoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla tästä päivästä lähtien, yritys tiedottaa.

Lisäksi yhtiö joutuu vaihtamaan "Muu Burgerpihvi" ja "Muu Kasvilihapulla" -tuotteiden nimet ja uusimaan kaikki pakkaukset tammikuun alkuun mennessä. Asiasta tiedotti Pouttu Oy:n toimitusjohtaja Mikko KarellPouttu Muu -Facebook-sivulla.

Karell kertoi, että Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto määräsi yhtiötä muuttamaan "Muu Burgerpihvi"- ja "Muu Kasvilihapulla" -tuotteiden markkinointia niin, että siinä ei käytetä harhaanjohtavaa kasviliha-sanaa tai muitakaan kasviperäiseen lihaan viittaavia ilmaisuja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yhtiön pitää muuttaa Muu Burgerpihvi -nimi markkinoinnissa ja pakkauksissa siten, että se ei johda millään kielellä kuluttajaa harhaan, esimerkiksi siten, että nimestä käy selkeästi esille, että kyseessä on kasvistuote. Myös ”Muu Kasvilihapulla”-tuotteen nimeä pitää muuttaa markkinoinnissa ja pakkauksissa niin, että nimi ei viittaa millään kielellä lihaan, koska kyseinen tuote on täysin kasvipohjainen.

Toimitusjohtaja pitää tilannetta epäreiluna

– Saimme kuukausi sitten Tampereelta tullun ilmiannon perusteella peräämme hygieenikkoeläinlääkärin. Mikä muuten sinällään on erittäin jännittävää, että Suomessa eläinlääkäri selvittää asiaa, joka ei koske sen enempää eläimiä kuin lääkärin ammattialaakaan. Ja josta ei ole mitään vaaraa ruokaturvallisuudelle, Karell kirjoittaa.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö kirjoitti asiallisen vastauksen. Siihen tuli päätös, jota hän pitää epäoikeudenmukaisena, sillä Suomessa on myynnissä monta vastaavaa tuotetta, joissa käytetään aivan vastaavia ilmaisuja.

– Käsittääksemme sana 'meat' tarkoittaa lihaa ja 'burgerkin' siihen aivan ilmiselvästi ameriikankielellä viittaa. Viranomaisten mukaan englanninkielinen sana siis ei johda harhaan, mutta suomenkielinen johtaa? Ajatteleeko viranomainen, että suomalaiset eivät osaa englantia?, Karell ihmettelee.

"Kasviliha kuvaa parhaiten tuotteen ominaisuuksia ja makua"

Karell kritisoi määräyksen kasviliha-sanaa käsittelevää kohtaa. 

– Tuotteen nimihän on siis 'Muu'. Sen allekirjoituksena on ollut 'Kuin lihaa' ja määritelmänä 'ensiluokkaista kasvilihaa'. Miksi sitten käytämme sanaa kasviliha? Siksi, että 'Muu' on jotain muuta kuin lihaa, mutta maistuu silti lihalta. Myös sen olomuoto on samanlainen kuin lihatuotteiden. Meistä sana kasviliha kuvaa parhaiten tuotteen ominaisuuksia ja makua. Onhan sitä olemassa hedelmälihaakin, jolla ei ole mitään tekemistä lihan kanssa.

Karellin mukaan englanniksi Plant-Based Meat eli kasviperusteinen liha on eniten ja yleisesti käytetty vastine yhtiön käyttämälle kasvilihalle. Kasvilihapullat-nimitys on käytössä Euroopan markkinoilla monissa tuotenimissä.

Päätös aiheuttaa taloudellisia tappioita

Päätöksestä koituu Pouttulle taloudellisia tappioita, kun linjastoja pitää säätää ja pakkauksia uudistaa. 

– Vieläpä erittäin tiukalla ja liki mahdottomalla aikataululla, Karell kirjoittaa.

– Laskimme, että määräysten toimeenpano tarkoittaa meille arviolta 500 000 euron vahinkoja. Kannuslaiselle elintarvikeyritykselle se on todella paljon. Eikä ihan kaikkia kustannuksia voi edes laskea tarkasti.

Karell kertoo, että Pouttu oli ehtinyt tuoda markkinoille vasta kaksi Pouttu Muu -tuoteperheen tuotetta neljästätoista suunnitellusta. Päätös hidastaa nyt seuraavien tulemista.

– Ihmiset haluavat syödä enemmän kasviksia, ja siihen me perinteisenä suomalaisena lihatalona lähdimme hakemaan muutosta. Muutosta paitsi omaan toimintaamme niin myös siihen, millaisia suomalaisia kasvispohjaisia tuotteita on markkinoilla.

– Halusimme antaa mahdollisuuden muutokseen kaikille niille, jotka pitävät lihan mausta, mutta haluaisivat syödä vähemmän lihaa. Meistä tämä on niin iso juttu, että siitä pitäisi antaa ennemminkin palkinto kuin rangaistus.

Pouttu teki oikaisuvaatimuksen

Pouttu on tehnyt viranomaispäätöksestä oikaisuvaatimuksen.

– Olemme tarvittaessa valmiita hakemaan valtiolta vahingonkorvauksia kaikista niistä vahingoista, joita meille on aiheutunut Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon perusteettomista määräyksistä ja kielloista. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat