Mainos

Ravintolat odottavat alv-alea ristiriitaisin tunnelmin

Ravintoloissa varaudutaan kesään ristiriitaisin odotuksin. Arvonlisäveron alennuksesta toivotaan piristystä kysyntään. Vero laskee 22 prosentista 13 prosenttiin heinäkuun alussa.

Käytännössä kahviloiden ja ravintolaruuan hintojen pitäisi laskea yli 7 prosenttia. Esimerkiksi lattekahvi maksaisi 30 senttiä ja peruslounas 70 senttiä nykyistä vähemmän.

Taantumassa ravintoloiden kysyntä vajosi kahdeksan prosenttia, ja arvolisäveron alennus on kauan kaivattu piristysruiske. Se kuitenkin toimii vain, jos asiakkaat uskovat, että alennus viedään hintoihin ja että niitä ei ole hivutettu keinotekoisesti ylös.

- Siihen ravintoloilla ei ole ollut varaa, koska ravintolapalvelujen kysyntä on heikentynyt noin vuoden 2008 jälkipuoliskolta alkaen. Toki hinnat ovat nousseet, mutta se on johtunut lähinnä palkkakustannusten ja elintarvikkeiden hintojen noususta, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:stä.

Kauppojen alv-alen toteuttamista vahdittiin tarkasti laajalla hintaseurannalla. Myös ravintolahinnoittelua tutkitaan, mutta toteutus on nihkeä. Ministeriöissä ei ole tutkimukseen varattu euroakaan ja vaikka hinnat muuttuvat jo parin kuukauden kuluttua, rahoitus on vielä osin auki.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja