Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintolassa saa palvelua yhä useammin englanniksi – ala olisi pulassa ilman ulkomaista työvoimaa: Näin asiakkaiden suhtautuminen vieraskieliseen palveluun on muuttunut

3:34Ravintolassa saa palvelua yhä useammin englanniksi – näin asiakkaiden suhtautuminen vieraskieliseen palveluun on muuttunutKatso video: Yhä useampi ravintolatyöntekijä ei puhu suomea ainakaan äidinkielenään.
Julkaistu 28.04.2023 17:40
Toimittajan kuva

Helmi Sundström

helmi.sundstrom@mtv.fi

Yhä suurempi osuus ravintola-alan työntekijöistä eivät puhu suomea äidinkielenään. Monet ravintola-alan toimijat korostavat ulkomaalaisten työntekijöiden merkittävää roolia erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Ulkomaalaisten työntekijöiden rooli ravintoloissa on merkittävä, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimialan henkilöstöpäällikkö Satu Vennala.

– Meillä ei olisi varmaan moneen vuoteen pystytty pitämään keittiötoimintaa tässä muodossa kuin nyt on, jos meillä ei olisi kansainvälistä väkeä keittiöissämme, Vennala sanoo.

15 prosenttia kaikista HOK-Elannon ravintolatyöntekijöistä ovat ulkomaalaisia. Keittiötyöntekijöiden keskuudessa määrä on 30 prosenttia.

HOK-Elannolla on 75 ravintolaa Helsingin, Vantaan, Espoon ja keskisen Uudenmaan alueella.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla englannin kieli korostuu.

Ravintolaketju Pancho Villan mukaan noin puolet ketjun työhakemuksista tulevat pääkaupunkiseudulla hakijoilta, jotka eivät puhu suomea.

– Isossa kuvassa työperäinen maahanmuutto on ravintola-alalle tosi tärkeää. Sen avulla me saamme jatkossa pidettyä ravintolat auki, sanoo Pancho Villan varatoimitusjohtaja Teemu Vanharanta.

Suomen kieltä ei vaadita

Pancho Villan ja HOK-Elannon ravintoloissa työntekijöille ei ole vaatimuksena suomen osaaminen, mutta asiakkaan kanssa on pystyttävä kommunikoimaan.

– Meillä vaaditaan sellaista kielitaitoa, mitä tehtävän hoitaminen ihan oikeasti edellyttää, HOK-Elannon Vennala sanoo.

– Esimerkiksi keittiössä meillä pärjätään todella hienosti englannin kielellä. Salipuolella vaihtelee hieman tehtävän, toimipaikan ja asiakaskunnan mukaan.

Salityöntekijöistä suurin osa on HOK-Elannolla suomenkielisiä.

Asiakkaat ovat Vanharannan ja Vennalan mukaan lähtökohtaisesti ymmärtäväisiä, mikäli ravintolan henkilökuntaan kuuluva ei puhu suomea. Lähtökohtaisesti ravintoloissa on aina myös työntekijöitä, jotka voivat palvella suomeksi, mikäli asiakas ei puhu englantia.

– Ylipäätään näen, että asenteet vieraskielisen palvelun ympärillä ovat menneet positiivisempaan suuntaan ja on hienoa, että me ravintola-alana voimme olla mukana viemässä asenneympäristöä ulkomaalaisystävällisempään suuntaan, Vanharanta sanoo.

Tasa-arvoista kommunikointia

Neljä ravintolaa Helsingissä omistavan Richard McCormickin ravintoloissa työskennellään pääasiassa englanniksi.

– Ravintoloissamme työskentelee ihmisiä 16:sta eri kansallisuudesta. Puhumme englantia, jotta kaikki eri kansainvälisistä kulttuureista tulevat voivat kommunikoida samalla kielellä, hän sanoo.

McCormick omistaa yhteistyössä NoHo-ravintolakonsernin sekä Alex Niemisen kanssa muun muassa Yes Yes Yes sekä Chéri -ravintolat.

– Suurin osa kansainvälisistä työntekijöistämme käyvät suomen kielen tunneilla, ja yrittävät sanoa muutamat sanat, kuten moi ja mitä kuuluu, suomeksi. Koska heidän kielitaitonsa rajoittuu siihen, he haluavat kommunikoida niin, että he tuntevat olonsa mukavaksi, hän sanoo.

– Kukaan ei halua tehdä virheitä tarjoillessaan, esimerkiksi ymmärtää allergioita väärin.

McCormickin mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana suomalaiset eivät ole enää halunneet työskennellä ravintola-alalla yhtä paljon.

– En tiedä, johtuuko se siitä, ettei alaa pidetä hyväpalkkaisena, tai koska heillä on parempi koulutus eivätkä he siksi halua työskennellä alalla.

Lue lisää: Verohallinto: Ulkomaalaisten työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi

Ruuan hinta nousee yhä yleistä inflaatiota nopeammin – PTT: Kuluttajahinnat nousevat noin 7,5 prosenttia

Absolut-vodkan vienti Venäjälle lopetetaan valtaisan kritiikkiaallon ja boikottien jälkeen

Lisää aiheesta:

Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaAla, jolta saa nyt töitä yhdellä puhelinsoitolla – Sasu etsi ravintolaansa työntekijää 9 kuukautta: "Tämä kertoo, missä tällä hetkellä mennään"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Wolt on kasvattanut arvoaan miljardin euron yhtiöksi, joka on listautumassa pörssiin – perustaja haluaa muutoksia ruokaläheteille: "Nykyinen tilanne ei ole hyvä"Palkittu helsinkiläisravintola teki paluun – henkilökunnan poikkeuksellinen ratkaisu hämmensi Tomi Björckin ja Matti Wikbergin: "Ihan käsittämätöntä"Ravintolaruokailu arkipäiväistyy – Salaattiaseman toimitusjohtaja: "Meillä on asiakkaita, jotka käyvät lounaalla ja uudestaan illalla"
RavintolatTyöKotimaaPääkaupunkiseutuMaahanmuutto

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 17.10.07:55
    Ruoka

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • 9.10.17:04
    Espoo

    IL: Alaston nuori nainen tuli espoolaisravintolaan kesken lounaan ja alkoi huutaa

  • 9.10.16:19
    Ruoka

    Taas yksi tunnettu ravintolayhtiö ongelmissa

  • 9.10.12:02
    Juomat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 8.10.10:44
    Ruoka

    Huippukokin vinkki: "Nostaa monet arkiruoatkin heti vähän ravintolamaisemmaksi"