Yhä suurempi osuus ravintola-alan työntekijöistä eivät puhu suomea äidinkielenään. Monet ravintola-alan toimijat korostavat ulkomaalaisten työntekijöiden merkittävää roolia erityisesti pääkaupunkiseudulla.
Ulkomaalaisten työntekijöiden rooli ravintoloissa on merkittävä, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimialan henkilöstöpäällikkö Satu Vennala.
– Meillä ei olisi varmaan moneen vuoteen pystytty pitämään keittiötoimintaa tässä muodossa kuin nyt on, jos meillä ei olisi kansainvälistä väkeä keittiöissämme, Vennala sanoo.
15 prosenttia kaikista HOK-Elannon ravintolatyöntekijöistä ovat ulkomaalaisia. Keittiötyöntekijöiden keskuudessa määrä on 30 prosenttia.
HOK-Elannolla on 75 ravintolaa Helsingin, Vantaan, Espoon ja keskisen Uudenmaan alueella.
Erityisesti pääkaupunkiseudulla englannin kieli korostuu.
Ravintolaketju Pancho Villan mukaan noin puolet ketjun työhakemuksista tulevat pääkaupunkiseudulla hakijoilta, jotka eivät puhu suomea.
– Isossa kuvassa työperäinen maahanmuutto on ravintola-alalle tosi tärkeää. Sen avulla me saamme jatkossa pidettyä ravintolat auki, sanoo Pancho Villan varatoimitusjohtaja Teemu Vanharanta.
Suomen kieltä ei vaadita
Pancho Villan ja HOK-Elannon ravintoloissa työntekijöille ei ole vaatimuksena suomen osaaminen, mutta asiakkaan kanssa on pystyttävä kommunikoimaan.