Absolut-vodkan vienti Venäjälle lopetetaan valtaisan kritiikkiaallon ja boikottien jälkeen – osa länsiviinoista jatkaa kuitenkin matkaansa itään

Juomayhtiö jatkoi vodkan vientiä Venäjälle – suomalainen ravintolakonserni boikotoi 2:24 Juomayhtiö jatkoi vodkan vientiä Venäjälle – suomalainen ravintolakonserni boikotoi
Restel ilmoitti maanantaina asettaneensa Pernod Ricardin tuotteet ravintoloissaan hankintakieltoon.

Ruotsalaisen Absolut-vodkan vienti Venäjälle lopetetaan, vodkaa valmistava The Absolut Company kertoo.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Venäjän-viennin jatkaminen oli aiheuttanut suuttumusta ja boikottikehotuksia Ruotsissa ja sosiaalisessa mediassa.

Yhtiön toimitusjohtaja Stephanie Durroux sanoi yhtiön toteuttavan velvollisuuttaan huolehtia työntekijöistään ja kumppaneistaan.

– Emme voi altistaa heitä valtavalle kritiikille, Durroux sanoi.

Pernod Ricard alkaa silti viedä osaa tuotteista Venäjälle

Absolutin omistava ranskalaisyhtiö Pernod Ricard kertoi aiemmin tässä kuussa alkavansa jälleen viedä joitain tuotteitaan Venäjälle. Pernod Ricard oli lopettanut viennin Venäjälle maaliskuussa 2022, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa.

Pernod Ricard perusteli viennin jatkamista sillä, että Venäjä oli porsaanreikien avulla mahdollistanut alkoholituotteiden rinnakkaistuonnin ilman tavaramerkin haltijan suostumusta, jolloin EU:n pakotteita pystyttiin kiertämään. Pernod Ricard sanoi jatkaneensa vientiä suojellakseen työntekijöitään Venäjällä rikossyytteiltä.

Päätös sai kuitenkin Ruotsissa valtavasti kritiikkiä, ja esimerkiksi pääministeri Ulf Kristersson sanoi olevansa hyvin yllättynyt ratkaisusta. Päätöstä kritisoitiin moraalittomaksi ja selkärangattomaksi ja lahjaksi Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Yritys kohtasi boikotin

Useat tunnetut tukholmalaiset baarit ja ravintolat ryhtyivät boikottiin ja lopettivat Pernod Ricardin tuotteiden myymisen. Boikotti levisi myös Suomeen, sillä Restel ilmoitti maanantaina asettaneensa Pernod Ricardin tuotteet ravintoloissaan hankintakieltoon.

Absolut-yhtiön toimitusjohtaja Durroux sanoi voimakkaiden reaktioiden osoittavan, kuinka tärkeä asema Absolut-vodkalla on Ruotsissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!