Kadonneesta Rasmuksesta, 16, valtaisa määrä vihjeitä poliisille – katoamisaika täsmentynyt, tutkinnanjohtaja varovaisin mielin

6:29
Rasmus, 16, on yhä kateissa Lapualla. Ilmakuvavideo: Sami Peltoniemi, Mediapalvelu Modia.

Poliisi on etsinyt 16-vuotiasta Rasmus Takaluomaa yli kolmen viikon ajan. Lapualla kadonneesta pojasta on sadellut poliisille valtaisa määrä vihjeitä, mutta ne eivät ole tuoneet ratkaisevaa johtolankaa.

Takaluoma katosi Lapualla lauantaina 12. marraskuuta noin kello yhden aikaan yöllä. Aiemmin katoamisajankohdaksi kerrottiin perjantain ja lauantain välinen yö. Tutkinnanjohtaja Harri Teivaanmäki kertoo, että katoamisaika on täsmentynyt tutkinnan edetessä.

Viimeinen havainto pojasta tehtiin, kun hän poistui Lapuan keskustassa sijaitsevasta hotelliravintola Lapuanhovista noin kello yhden aikaan lauantaiyönä.

Nuorukainen tallentui valvontakameraan. Kuvien perusteella hän poistui ravintolasta yksin ja omin jaloin. Hän kulki poispäin ravintolasta, kohti toisella puolella katua sijaitsevaa parkkipaikkaa.

Poliisin arvio on, että poika lähti mahdollisesti kohti kotiaan. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

– Tietenkään ne kamerat siinä eivät näytä kovinkaan pitkälle, tutkinnanjohtaja Teivaanmäki toteaa.

Perille poika ei koskaan päässyt.

Hänestä ei ole saatu ravintolasta poistumisen jälkeen yhtään varmaa havaintoa. Tiedossa ei ole, mitä hänelle tapahtui, tai mihin suuntaan hän tarkalleen poistui.

250 vihjettä

Poliisi pyysi aiemmin vihjeitä Takaluoman liikkeistä. Tutkinnanjohtajan mukaan vihjeitä on tullut poikkeuksellisen suuri määrä.

– Tällä hetkellä selvitettäviä vihjeitä on noin kaksi ja puoli sataa. Kyllä meillä on siinä työtä tehtävänämme, että saamme käytyä läpi ne vihjeet, joissa on jotain tutkittavaa, Teivaanmäki sanoo.

– Se on aika poikkeuksellinen määrä, hän kommentoi vielä.

Teivaanmäen mukaan valtaosa poliisin saamista vihjeistä on hyvinkin ympäripyöreitä.

Joidenkin perusteella nuori mies olisi esimerkiksi nähty ruokakaupassa. Havaintojen tueksi on kuitenkin hyvin vähän konkretiaa, jos ollenkaan.

Toistaiseksi joukosta ei ole ilmaantunut vinkkiä, joka veisi etsintöjä eteenpäin.

– Meidän täytyy jokaisen tällaisen havainnon kohdalla selvittää, onko paikalta saatavissa esimerkiksi videokuvaa, jos havainto tuntuu jotenkin luotettavalta. Sitten tehdään sitä työtä. Mutta vihjeitä luokittelemme luotettavuuden mukaan.

– Sinänsä ei ole vielä tullut mitään läpimurtoa tai ratkaisevaa tietoa, jonka perusteella pystyisimme suuntaamaan etsintöjä.

Maastoetsinnät tuloksettomia

Poliisi on tehnyt maastoetsintöjä Takaluoman löytämiseksi viime viikolla.

Etsinnät kohdistettiin Lapuan taajaman alueelle ja Lapuanjokeen useiden satojen metrien alueella. Apuna on ollut myös koira.

Etsinnät olivat tuloksettomia. Pojasta ei löydetty jälkeäkään.

Teivaanmäki kertoo, että uusia maastoetsintöjä ei ole toistaiseksi sovittu. Niitä jatketaan, jos uusia tietoja nuoren miehen liikkeistä ilmaantuu.

Onko mahdollista, että teinipoika olisi kadonnut tarkoituksella ja piileskelisi omaisiltaan ja poliisilta?

Tutkinnanjohtaja pitää mahdollisuutta ajan juostessa yhä epätodennäköisempänä.

Nuorukainen ei ole ollut katoamisensa jälkeen yhteydessä tiettävästi kehenkään. Hänen pankkitilillään ei myöskään ole katoamisyön jälkeen tapahtumia.

Mitään varmoja havaintoja hänestä ei siis ole.

– Jotenkin se tuntuu edelleen yhä vain epätodennäköisemmältä, kun häntä ei ole löytynyt, Teivaanmäki sanoo

– Kylmä ilma on ollut. Jos hän on jäänyt ulkoilmaan, ei ennuste ole kovin hyvä, hän jatkaa.

Rikosta ei epäillä

Teivaanmäen mukaan poliisi ei epäile katoamiseen liittyen rikosta. Poliisi ei ole silti sulkenut rikoksen mahdollisuutta poiskaan.

Tutkinnanjohtajan kertoman perusteella poliisi suhtautuu kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoihin vakavasti.

Poliisi on pyytänyt havaintoja 16-vuotiaasta vihjenumeroon 0295 415 501 tai sähköpostilla vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Tuntomerkeiksi on kerrottu, että Takaluoma on 165 senttimetriä pitkä ja hoikkavartaloinen. Hänellä on ruskeat kiharat hiukset, oikeassa poskessaan luomi.

Viimeisimpien havaintojen mukaan hänellä on ollut yllään mustat Niken kengät, mahdollisesti musta huppari, jossa lukee punaisella "Hoodrich".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja