Raskaiden yrittäjävuosien väsyttämä Rauni piristyi polkemalla Lieksasta Espanjaan – fillarimummo kertoo, miten 5000 kilometrin temppu peruspyörällä onnistui

2:00
Mika Tommola haastatteli Rauni Hietasta lokakuussa.

Koskenlaskureissujen järjestämistä ja oman grillin pyörittämistä. Tuollaista arkea lieksalainen yrittäjä Rauni Hietanen, 60, pyöritti vuosikaudet. Aina kesän loputtua hän oli aina niin väsynyt, että asettautui sohvalle, jossa kului syksy ja talvi.

Tänä vuonna oli kuitenkin toisin. Keväällä hän myi koskenlaskutoimintansa, ja syyskuussa hän kirjoitti Google Mapsiin reitin: Lieksa-Malaga ja painoi polkupyörän kuvaa. Kartalle piirtyi reitti, jonka matkaksi tuli pyöreästi 5 000 kilometriä. Koko matka oli tarkoitus taittaa peruspolkupyörällä.

Matkaan Rauni polkaisi 8. syyskuuta Lieksasta.

– Olin niin väsynyt yrittämiseen, että tärkeintä oli, kunhan vain pääsin lähtemään. Ensin ajoin Joensuuhun lapsen luokse ja siitä Lappeenrantaan. Ja siitä Helsinkiin ja jos siitä pääsen eteenpäin, niin menen, Rauni kertoo matkastaan MTV Uutisille.

Reilun 5 000 kilometrin pyöräreissu päättyi torstaina Malagaan, mutta tästä Rauni päätti vielä polkaista loppukirin Fuengirolaan.

– Oikeastaan kaikki meni hyvin. Pitää ajatella niin, että joka päivä tulee muutama ongelma, jotka pitää vain hyväksyä. Tuulee, sataa, on mäkiä, Rauni luettelee.  

Oman terveyden kestämistä Rauni pelkäsi matkan aikana eniten.

– Se kesti. Samoin kuin polkupyöräkin.

Pitkällä matkalla olet pääsääntöisesti yksin, myös sitä pitää kestää. Oma pää piti myös pitää.

– Ei saa hermoilla, eikä lähteä mukaan muiden kotkotuksiin. Joku sanoi, että mene katsomaan hienoja nähtävyyksiä, Pariisi on ihana. Mitä minä likaisilla vaatteilla mihinkään lähden, Rauni naurahtaa.

Ilman kielitaitoakin pärjää

Rauni lähti aika kylmiltään reissuun. Kiireiset yrittäjävuodet olivat pitäneet huolen siitä, ettei liikunnalle ollut aikaa. Polkupyöränkin hän hankki reissua varten. Kielitaidonkin kanssa oli vähän niin ja näin. Ranskaa hän piti vaikeimpana maana, siellä kun ei pärjännyt vähäisellä englannillakaan.

– Minä osaan sanoa cat, dog, room, breakfast, mutta en osaa niitä lauseeksi muodostaa. Keksin aina jotenkin, että sain asiani sanottuani.

Vaikka Rauni vakuuttelee reissun menneen hyvin, koki hän epätoivonkin hetkiä. Niitä aiheutti karttaohjelma, joka välillä ohjasi milloin millekin tielle. Aina ne eivät soveltunee polkemiseen.

– Siellä Belgian pelloilla yritin ravassa polkea, niin eihän siitä mitään tullut, Rauni naurahtaa nyt. Kertaakaan ei kuitenkaan käynyt mielessä, että olisin luovuttanut.

Äidille piti soittaa joka ilta

Rauni sanoo, että käytti lähes koko valoisan ajan pyöräilyyn. Päivämatkat vaihtelivat 50-100 kilometrin välillä.

– Välillä pelotti polkea, illalla kun olit jossain kaupungin laidalla jo lähestymässä majoituspaikkaa. Kyllä mulla repussa puukko oli.

Uhkaavia tilanteita ei kuitenkaan ollut. Kulkukoirista monet varoittelivat etukäteen, mutta niistäkään ei ollut haittaa.

Majoitustoimien lisäksi päivittäisiin rutiineihin kuului myös puhelinsoitto 82-vuotiaalle äidille Suomeen.

– Jos soittoa tai viestiä ei iltakuuteen mennessä tullut, niin äiti jo huolestui, että missä tyttö on.  

Nyt Rauni aikoo levätä hetken Espanjassa. Joulukuussa hän palaa takaisin Lieksaan.

– Jos joku kysyy, että voiko tällaista reissua suositella, niin vastaan että ei. Paljon järkevämpää on lentää Suomesta Espanjaan ja ajella pyörällä sitä rannikkoa edestakaisin.

Rauni Hietasen pyörämatkan vaiheita voi seurata Facebookissa Fillarimummo-sivulla. 

Katso videolta Raunin videopäiväkirjoja matkan varrelta.

0:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja