Helsinkiläinen palomies Toni hävisi vedon rasvaprosentista ja sai "palkinnon" – polkee pinkillä Jopolla lähes 900 kilometriä Rovaniemelle

1:30
"Yö oli todella p**ka" – katso videolta, minkälaisia haasteita Toni on kohdannut matkalla.

Helsinkiläinen palomies Toni Nyström vastaa puhelimeen oululaisessa hotellissa. Takana on kohta viikon urakointi, joka on tuonut hänet tähän mennessä Helsingistä Ouluun, mutta vielä on matkaa jäljellä. Lauantaina hänen pitäisi olla perillä Rovaniemellä, ja siinä vaiheessa poljettuna kilometrejä on lähes 900 – pinkillä Jopolla.

Miksi ihmeessä 37-vuotias palomies on lähtenyt polkemaan Jopolla pohjoiseen? Mikäli Rovaniemelle mielii, niin pääseehän sinne paljon vaivattomammin. Kaiken takana on tietenkin vedonlyönti.

– Pelastusopistolla lyötiin vetoa siitä, kenen rasvaprosentti on kolmen kuukauden jälkeen kaikkein alhaisin. Minä hävisin tuon vedon ja hyvä niin, Nyström naurahtaa.

Nyström pohti kavereidensa kanssa, miten tempaukseen saisi yhdistettyä jotain muutakin ja silloin heräsi ajastus tukea koulukiusaamisesta kärsiviä lapsia ja saada asialle näkyvyyttä. Mukana kampanjassa on myös Mannerheimin lastensuojeluliitto.

– Minua kiusattiin ekaluokalta seiskaluokalle asti, ja sen takia jouduin vaihtamaan koulua neljä kertaa. Kasi- ja ysiluokilla minä olin sitten se kiusaaja.

Aivan helpolla Nyström ei ole päässyt. Pyöräilypäivät ovat venyneet pitkiksi ja vaihdelleet 8-12 tunnin välillä. Lisäksi ajoasento ja ergonomia on paremmin lyhyille matkoille sopivalla vaihteettomalla pyörällä Nyströmin sanojen mukaan ”paska”.

– Heinola-Jyväskylä väli oli todella surkea, kun tiessä ei ollut kunnon piennarta pyöräilyyn. Välillä piti mennä kirjaimellisesti ojan pohjia pitkin.

Oman nautintonsa tuolle välille toi kova tuuli ja vesisade. Jyväskylän jälkeen matka on Nyströmin mukaan sujunut yllättävän hyvin. Muutama rengasrikko on matkalla tullut. Sen sijaan takalaakerin rikkoutuminen Jyväskylässä teetätti hieman enemmän töitä, mutta sekin saatiin lopulta kuntoon.

– Itsellä on vähän polvet turvoksissa, mutta jos mihinkään ei sattuisi, niin vähän ihmettelisin.

Nastarenkaille ei ollut käyttöä

Talvisten olosuhteiden varalla Nyström oli myös hankkinut nastarenkaat pyöräänsä, mutta Oulun korkeudeltakin lumi ehti sopivasti sulaa, eikä niitä ainakaan vielä ole tarvittu.

Nyström on viiden lapsen isä ja kotijoukot ovat seuranneet matkaa mielenkiinnolla.

– Kovasti kyselevät missä menen ja koska tulen kotiin. Kovin usein en ole ollut näin pitkää aikaa pois kotoa.

Nyström haluaa välittää kiitokset myös huoltojoukoille sekä niille lukuisille tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat häntä kannustaneet muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– On ihan hemmetin kiva juttu, kun ihmiset jaksavat seurata. Sillä on tosi iso vaikutus varsinkin silloin, kun ottaa vähän nuppiin. Se auttaa jaksamaan.

Toni Nyströmin pyöräilymatkan edistymistä voi seurata Instagramissa @nysa5.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja