Suomalaisten liikuntasuositukset menivät kokonaan uusiksi: Jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät!

Mikä on liikunnan merkitys opiskeluun? –"Liikunnalla on valtavasti myönteisiä vaikutuksia oppimiseen" 11:04
Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin syyskuussa liikunnan merkitystä.

Päivitetty aikuisten suositus huomioi liikkumisen ohella myös paikallaanolon tauottamisen sekä riittävän unen merkityksen.

Kymmenen vuotta käytössä ollut UKK-instituutin niin sanottu liikuntapiirakka on muuttunut liikkumisen suositukseksi.

Uudistuksen myötä suosituksessa huomioidaan entistä paremmin kevyt liikuskelu, paikallaanolon tauottaminen ja riittävän unen merkitys.

– Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville, taustoittaa UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari tiedotteessa.

Muun muassa verensokeri- ja rasva-arvot voivat alentua kevyelläkin liikuskelulla. Se myös vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä.

– Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi, Vasankari korostaa.

Muutama minuutti liikuntaa riittää

Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi yhä 2,5 tuntia viikossa.

Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on yksi tunti 15 minuuttia viikossa.

– Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistettu vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan, Vasankari mainitsee.

– Tämä on hyvä uutinen meille liikkujille, mutta haaste tutkijoille. Kyselytutkimuksilla ei enää päästä luotettavan tiedon äärelle vaan liikemittarit antavat tarkempaa dataa liikkumisen määristä.

Liikkumisen suosituksessa nostetaan esille myös lihaskunto, joka jää usein vähälle huomiolle. Suosituksen mukaan lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Unen merkitys huomioitu

Suomalainen liikkumisen suositus perustuu vuonna 2018 päivitettyyn amerikkalaiseen suositukseen.

– Suosituksen pohjana oleva selvitys on vanhan puhelinluettelon kokoinen ja perustuu kattavaan tieteelliseen näyttöön, Vasankari perustelee tiedotteessa yhdysvaltalaisen tutkimustiedon käyttöä.

Liikkumisen suosituksessa liikkumisen rinnalle on otettu nyt myös uni.

– Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri. Päivitetyssä liikkumisen suosituksessa halutaan huomioida entistä vahvemmin hyvinvoinnin kokonaisuus, Vasankari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat