Tiesitkö: Hyvä uni helpottaa painonhallintaa ja siivittää parempiin suorituksiin

Nukkuminen virkistää, mutta vaikuttaa terveyteen myös kokonaisvaltaisemmin. Unen hyödyt ovat monenkirjavat ja niihin lukeutuvat muun muassa sydämen terveys, apu painonhallinnassa sekä tasapainoinen mieli.

Monilla on tapana suhtautua uneen välinpitämättömästi. Uni tuntuu tarpeelliselta vain, jotta jaksaa päivästä toiseen. Jaksamisen ylläpitäminen on toki unen tärkeimpiä tehtäviä, mutta hyvillä yöunilla on paljon muitakin terveysvaikutuksia.

Parempi muisti

Aivoissasi tapahtuu yllättävän paljon unen aikana. Uni vahvistaa muistoja ja auttaa sinua harjoittelemaan taitoja, joita tarvitset valveillaoloaikana. Harjoitus auttaa sinua oppimaan uuden taidon, mutta uni vahvistaa oppimista entisestään. Älä siis nipistä aikaa kunnon yöunista lukiessasi tenttiin tai valmistautuessasi esiintymään.

Elät pidempään?

Sekä liian lyhyillä että liian pitkillä unilla on yhteys lyhyempään elämään, joskaan ei ole selvää, onko kyseessä syy vai seuraus. Esimerkiksi sairaudet voivat vaikuttaa unirytmiin paljonkin.

Uni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatuun. Kun nukut paremmin, nautit elämästä enemmän. Univaje vaikeuttaa yksinkertaisistakin tehtävistä selviytymistä.

Uni hillitsee tulehdusta

Korkeat tulehdusarvot on linkitetty sydänsairauksiin, halvauksiin, diabetekseen, nivelrikkoon sekä ennenaikaiseen vanhenemiseen. Tutkimustieto viittaa siihen, että ihmisillä, jotka nukkuvat vähemmän kuin kuusi tuntia yössä on korkeammat veren tulehdusarvot. Uniapneaa sairastavien ihmisten tulehdusarvot paranevat, kun heidän univaikeuksiaan hoidetaan.

Olet luovempi

Sen lisäksi että uni parantaa muistia, se tuntuu järjestelevän muistojasi tavalla, joka saa luovuutesi kukkimaan. Harvardin yliopiston tutkijat huomasivat, että uni tuntuu vahvistavan muiston tunnepuolta, minkä he uskovat lisäävän luovuutta.

Paremmat urheilutulokset

Jos olet urheilija, askel parempiin tuloksiin voi olla yksinkertaisempi kuin luulitkaan: nuku enemmän. Stanfordin yliopiston tutkimuksessa amerikkalaisten jalkapalloilijoiden nopeus ja kestävyys paranivat, kun he nukkuivat vähintään kymmenen tuntia yössä seitsemän tai kahdeksan viikon ajan. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa, joissa on tutkittu tenniksen pelaajia sekä uimareita.

Koulumenestys

Vuoden 2010 unitutkimus paljastaa, että univaikeuksista kärsivillä lapsilla on enemmän keskittymis- sekä oppimisvaikeuksia kuin vertaisryhmällä. Toisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että vähän nukkuvat yliopisto-opiskelijat saavat huonompia arvosanoja kuin muut. Yhden yön univajeella ei välttämättä ole pitkäkestoisia vaikutuksia, mutta jatkuva univaje huonontaa oppimiskykyä huomattavasti.

Parempi keskittymiskyky

Univaje voi näkyä lapsissa ADHD:n kaltaisina oireina. Univaje tekee aikuisista unisia ja passiivisia, mutta lapsilla univaje näkyy hyperaktiivisuutena. Hyperaktiivisuus, äkkiarvaamattomuus sekä tarkkaamattomuus johtavat nopeasti keskittymisvaikeuksiin.

Apua painonhallintaan

Jos haluat pudottaa painoa, kannattaa harkita aikaisempaa nukkumaanmenoa. Chicagon yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että levänneet laihduttajat pudottivat painoaan nimenomaan rasvasta, kun taas univajeesta kärsivät menettivät enemmän lihasmassaansa. Univajeesta kärsivät laihduttajat myös tunsivat itsensä nälkäisemmiksi kuin tarpeeksi nukkuvat. Samat hormonit säätelevät sekä unta että aineenvaihduntaa, joten jos tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi, tulet myös helposti syöneeksi liikaa.

Apua stressinhallintaan

Uni ja stressi kulkevat käsi kädessä. Molemmilla on myös suuri vaikutus sydämen terveyteen. Hyvä uni auttaa vähentämään stressiä ja tämä taas pienentää verenpainetta. Uni saattaa myös vaikuttaa veren kolesterolitasoon, joka ollessaan korkea voi aiheuttaa sydäntauteja.

Vältä onnettomuudet

Väsymys aiheuttaa enemmän kuolemaan johtavia liikenneonnettomuuksia kuin alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen. Univajeen vaikutuksia ei välttämättä tule ajatelleeksi, kun hyppää rattiin, mutta väsymys pidentää reaktioaikoja ja vaikeuttaa päätöksien tekemistä. Kova väsymys on liikenteessä yhtä vaarallista kuin humalassa ajaminen.

Vältä masennus

Hyvät yöunet vaikuttavat hyvinvointiimme huomattavasti enemmän kuin tulemme ajatelleeksi. Väsymys tekee meidät kärttyisiksi, mutta se voi johtaa jopa masennukseen. Hyvä uni parantaa henkistä hyvinvointia ja kirkastaa ajatukset.

Huomaa, että viikonlopun pitkät unet eivät korjaa pitkällä aikavälillä viikolla hankittua univajetta. Jos uskot, että kärttyisyytesi tai ahdistuneisuutesi syy on univaje, sinun tulee reilusti muuttaa unitapojasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja