Raskaana oleva suomalainen Paula ihmetteli, kun lääkäri Yhdysvalloissa suositteli opiodeja: "Soitettiin perään, miksi et ole jo hakenut lääkkeitä"

Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset pakkaavansa matkalaukkuun ruisleipää ja yskänrokkorasvaa.

Lääkärit suosittelevat opioideja ja lääkehinnat saattavat olla Yhdysvalloissa tuhatkertaisia.

– Sain viime kesänä Suomessa Vimovo-kipulääkereseptin. Tuote maksoi 56 euroa ilman Kelan korvausta. Yhdysvalloissa sama lääke maksaa vakuuttamattomalle 2450 dollaria, sanoo Kaliforniassa asuva Anne Valta.

Startup-toimitusjohtaja Jani Penttinen taas kertoo, että perheen tarvitsema lääke maksaa Yhdysvalloissa 400 dollaria, josta vakuutus korvaa suurimman osan.

– Yllätyin kun osoittautui, että saman lääketehtaan saman kokoinen paketti maksaa suomalaisessa apteekissa 35 dollaria.

Yhdysvalloissa reseptilääkkeen vähittäishinta on yleensä ainakin 10 kertaa suurempi kuin Suomessa.

Itsehoitolääkkeet taas ovat Yhdysvalloissa edullisempia, mutta joskus on tilanne toisin päin. Esimerkiksi yskänrokkorasvan tai asikloviiri-tabletit voi napata Suomessa käsikaupan hyllystä 10 euron hintaan. Yhdysvalloissa sama valmiste on monen sadan dollarin reseptilääke. Kahden gramman Zovirax- tai Vectavir-minituubi maksaa Yhdysvalloissa 300 dollaria eli tuotteen kilohinnaksi tulee 150 000 dollaria.

Moni Kalifornian-suomalainen kertookin pakkaavansa Suomen-vierailun päättyessä matkalaukkuun paitsi ruisleipää myös yskänrokkorasvaa.

Suomalaiset, joilla on kokemusta Yhdysvaltojen hurjista lääkehinnoista, saattavat ottaa jopa sairaalaan mukaan oman särkylääkepurkin. Sairaanhoitajan ojentaman yhden perussärkylääkkeen hinta kun voi olla 200 dollaria.

Oletko hakenut opioidisi?

Yhdysvalloissa lääkärit määräävät herkästi vahvoja opioidi-kipulääkkeitä ja niistä kieltäytyminen herättää hämmästystä.

– Ennen synnytystä piti hakea apteekista valmiiksi kotiin kolmea eri kipulääkettä. Niiden joukossa oli myös opioideja. Mitään niistä en tarvinnut. Sairaalassa hoitaja suutahti kun sanoin, että otan pelkästään ibuprofeiinia, kun lääkäri oli käskenyt antamaan myös opioidin, kertoo Kaliforniassa lapsen saanut suomalainen Paula Gaston.

Gaston tilasi hiljan ajan toimenpiteeseen ja jälleen määrättiin samat kipulääkkeet.

– Lääkäristä soitettiin perään, että miksi et ole hakenut jo niitä lääkkeitä, joihin siis kuului opioidejakin.

Lääkäreiden innon määrätä vahvoja kipulääkkeitä lääkeyhtiöiden katsotaan olevan osasyyllinen Yhdysvaltojen opioidikriisiin. Vuosina 2014 ja 2015 kaikkiaan 200 000 opioideja määrännyttä amerikkalaislääkäriä vastaanotti maksuja opioidivalmistajilta.

Lääkeyritykset maksavat amerikkalaisille lääkäreille vuosittain miljardeja dollareita. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan 48 prosenttia yhdysvaltalaislääkäreistä sai vuonna 2015 jotain rahallisia korvauksia lääkeyhtiöiltä. Vaikka provision maksaminen määrätyistä lääkkeistä on laitonta, käyttötapojen konsultoinnista ja puhetilaisuuksissa esiintymisestä lääkeyhtiöt voivat maksaa.

Valveutunut tutustuu ProPublican verkkosivuilla kahden tuhannen lääkefirman yhteensä 9,15 miljardia dollarin maksuihin, joita on suoritettu liki miljoonalle amerikkalaiselle lääkärille ja opetussairaalalle.

Verkkokauppa kukoistaa

Korkeat lääkehinnat ovat luoneet vaihtoehtoisia mekanismeja niin hämäräkauppaan kuin täysin lailliseen lääkkeiden verkkobisnekseenkin.

– Minulle määrättiin astmalääke, jota mikään vakuutus Amerikassa ei korvaa. Kuukauden annoshinta olisi ollut 360 dollaria, joten lääkäri suositteli kanadalaista online-apteekkia, jonne resepti lähetettiin, San Josessa asuva Nina Ehrsam kertoo.

Prosessi oli Ehrsamin mukaan helppo ja nopea. Tilaus tehtiin Kanadasta ja lääkkeet saapuivat Englannista. Vuoden annoksen hinnaksi tuli 110 dollaria plus muutaman kympin toimitus- ja tullikulut päälle. Ero hinnoissa on valtava 4000 dollarin verrattuna.

Yhdysvalloissa lääkkeiden hinnat voivat nousta lähes mielivaltaisesti. Monien elintärkeiden lääkkeiden, kuten rajuihin allergiaoireisiin tarkoitetun elintärkeän EpiPen-kynän hinnat nousivat 450 prosenttia kymmenessä vuodessa, kun taas samaisen kynän hinta Suomessa laski vastaavana aikana.

Syövän tukihoitona käytettävän Neulasta-injektionesteen yksikköhinta on Suomessa 1240 euroa ja Yhdysvalloissa 10 856 dollaria.

Amerikkalaiset maksavat enemmän

Lääkemääräyksen saanut amerikkalainen selaa yleensä ensin vakuutusyhtiönsä sivuilta, mikä lääkkeiden loppuhinnaksi tulee omavastuun jälkeen. Vakuuttamattomat taas etsivät halvinta ostospaikkaa goodrx-kaltaisilta lääkehintasivustoilta.

Amerikkalaiset maksavat reseptilääkkeistä enemmän kuin minkään muun teollistuneen maan kansalaiset.

Tutkimusten mukaan yhdysvaltalainen käyttää keskimäärin 800 euroa vuodessa reseptilääkkeisiin, kun 19 teollistuneen maan kansalaisilta kuluu niihin keskimäärin alle 400 euroa.

Keskeinen syy lääkkeiden kalleuteen on se, että Yhdysvalloissa lääkeyhtiöt saavat itse määritellä lääkkeiden tukkuhinnat.

Suomessa niistä päättää sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta. Se määrittelee, mitkä lääkkeet pääsevät lääkekorvausjärjestelmään ja kuinka suurelta osin ne ovat Kelan korvattavia. Tukea saa vain, mikäli lääke alittaa sille asetetun hintarajan.

Hintoja Yhdysvalloissa nostavat myös lääkeyhtiöille myönnetyt määräaikaiset monopolit, joilla halutaan turvata yhtiöille riittävät voitot kehitetyistä lääkkeistä, ennen kuin muut valmistajat päästetään samoille markkinoille. Monopolivaiheen jälkeen hinnat tippuvat, kun muut valmistajat pääsevät luomaan kilpailua. Lääkeyhtiöt ovat tosin taitavia löytämään keinoja monopoliaseman säilyttämiseen.

Myös lääkäreiden tekemillä määräyksillä on oma vaikutuksensa lääkekuluihin. Yhdysvalloissa lääkärit eivät välttämättä määrää edullisempaa rinnakkaislääkettä.

Biologiset lääkkeet tulivat nopeasti

– Hyvä puoli Yhdysvalloissa on käsikaupan lääkkeiden matalien hintojen lisäksi se, että harvinaislääkkeissä on enemmän kokeita. Suomeen uudet lääkkeet tulevat hitaammin, millä voi olla merkitystä esimerkiksi syövän hoidossa, yliopisto Stanfordin tutkijalääkäri Maria Haanpää arvioi.

– Yhdysvalloissa siirryttiin nopeasti biologisiin lääkkeisiin, vaikka ne maksoivat 3 000 dollaria kuukaudessa, jonka vakuutus korvasi, Haanpää mainitsee.

– Varakkaita voi Yhdysvalloissa siis rahastaa vakuutuksen kautta. Lisäksi tuli palvelu, jossa yrityksestä soitti hoitaja kerran kuukaudessa ja kysyi vointia. Vastaavaa ei ole Suomessa.

Sama lääke olisi maksanut 1 200 euroa kuukaudessa Suomessa, mutta ensin olisi pitänyt sinnitellä puoli vuotta vähempitehoisella lääkkeellä, jotta Kelalle olisi voitu osoittaa tehokkaamman lääkkeen tarve. Vasta sen jälkeen olisi tullut korvaus.

– Puoli vuotta puolikuntoisena tehottomilla lääkkeillä olisi ollut yksilön näkökohdasta rampauttavaa, Haanpää sanoo.

Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa nivelreuman, psoriasiksen, kroonisten suolistosairauksien ja syöpätautien hoitoon.

Vakuutuksia on erilaisia

Yhdysvalloissa sairasvakuutus on yleensä työnantajan maksama ja se kattaa koko perheen. Mitä parempi työpaikka, sitä laajempi vakuutus. Niiden hinnat nousevat jopa 25 000 dollariin vuodessa. Edullisemmassa vakuutuksessa on rajoitetummat korvaukset ja isot omavastuut.

Vakuutusyhtiöillä on omat palveluntarjoajaverkostonsa eli nimetyt lääkärit, sairaalat ja laboratoriot ovat vakuutuksen piirissä. Mikäli joutuu vahingossa verkoston ulkopuoliseen sairaalaan tai lääkärille, joutuu maksamaan palvelun osittain tai kokonaan.

Vakuutuksen myöntäminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, etenkin jos pohjalla on joku perussairaus. Vakuuttamaton jää vaille hoitoa ja kustannukset karkaavat.

Suomessa ei kukaan menehdy tavallisiin sairauksiin lääkkeiden puutteen vuoksi, mutta Yhdysvalloissa esimerkiksi diabeetikolla ei välttämättä ole varaa insuliiniin.

Usein puhutaan Yhdysvaltojen alhaisista veroista. Kuitenkin maassa eläminen ilman sairasvakuutusta altistaa puutteelliselle hoidolle, joten se tulisi huomioida vertailuja tehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat