Mies latasi nettiin videon, jolla esittää ampuvansa muslimeja kauppakeskuksessa – oikeus tuomitsi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Netissä muslimeja ampumisella uhannut 69-vuotias mies tuomittiin keskiviikkona sakkoihin Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan mies syyllistyi kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Mies oli muun muassa kuvannut ja ladannut nettiin videon, jolla hän kävelee aitoa pistoolia muistuttava kopio mukanaan kauppakeskus Itiksessä. Videolla mies ampuu kuvitellusti islaminuskoisia ihmisiä.

Toisella videolla mies esitteli kahta aidon ampuma-aseen näköistä aseen kopiota ja sanoi, että aseiden kanssa on hyvä lähteä matuja vastaan. Sana matu tarkoittaa yleensä "maahantunkeutujaa" ja on halventava nimitys maahanmuuttajille.

Mies oli myös julkaissut Facebook-sivuillaan kuvan naisjoukosta pukeutuneena islaminuskoisten kasvohuntuihin. Kuvaan liitetyssä tekstissä hän uhkaa naisia ampumisella.

Miehen mukaan kyse oli taiteesta ja sananvapauden käyttämisestä, mutta oikeus oli eri mieltä.

Pitkä käsittelyaika lievensi rangaistusta

Oikeus katsoi, että miehen julkaisut olivat islaminuskoisia ja muita maahanmuuttajia panettelevia ja solvaavia sekä väkivaltaan yllyttäviä. Oikeuden mukaan julkaisun esittämisellä elokuvan tai muunkaanlaisen taiteen muodossa ei ole merkitystä.

– (Tuomitun) julkaisut viittaavat selkeästi muslimeihin kohdistuvan väkivallan hyväksymiseen ja käyttämiseen, minkä vuoksi kysymys ei ole sellaisesta asiallisesta ja sallitusta sanan- ja taiteenvapauden käyttämisestä, jollaista perustuslaissa, lainvalmistelutöissä tai Euroopan ihmisoikeussopimuksessa tarkoitetaan, oikeus katsoi.

Oikeus huomioi, että teot olivat suunnitelmallisia ja vakavia videoissa kuvatun väkivallan, kuten ampumisen vuoksi. Siksi oikeuden mukaan miehelle olisi tullut määrätä vankeusrangaistus.

Tapauksen tutkinta ja oikeuskäsittely olivat kuitenkin venyneet miehestä riippumattomista syistä. Poliisi kuuli miestä ensimmäisen kerran jo toukokuussa 2016, mutta oikeuskäsittelyyn päästiin vasta tässä kuussa.

Oikeus katsoi, että miehelle tulee tuomita vankeuden sijaan tuntuva sakkorangaistus. Mies tuomittiin 90 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 540 euroa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja