Trumpin "lapselliset kiukunpuuskat" ja äkkipikaisuus yllättivät amerikkalaiset – MTV Uutisten toimittajien uutuusdokumentissa puhuvat ihmiset, joiden elämää Trump on muuttanut

Trumpin Amerikka – jakautunut kansa on dokumenttielokuva Amerikan syvästä kahtiajaosta 0:15

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapa johtaa maataan yllättää kerta toisensa jälkeen maapallon eri laidoilla. Erityisen hämmentyneitä ovat amerikkalaiset itse. Heidän silmissään Amerikka on joko matkalla menestykseen tai yksinvaltiuteen.

Trumpin Amerikka – jakautunut kansa on dokumenttielokuva Amerikan syvästä kahtiajaosta.

MTV Uutisten Yhdysvaltojen kirjeenvaihtajan Mari Karppisen ja toimittaja Nina Rahkolan toimittamassa, käsikirjoittamassa ja tuottamassa dokumenttissa äänensä saavat kuuluviin ihmiset, joiden elämän presidentti Trump on muuttanut joko hyvässä tai pahassa.

Dokumentti nähdään Maikkarilla huomenna.

Puolen valitsemisesta tullut sääntö

Rahkola sanoo, että Trump on mullistanut kuvan Yhdysvaltojen presidentistä lyhyessä ajassa.

– Trump on presidentti, joka on muuttanut järisyttävällä tavalla Yhdysvaltain presidentti-instituutiota – ja vieläpä hyvin lyhyessä ajassa. Lapselliset kiukunpuuskat ja äkkipikaisuus päätöksenteossa ovat jotain sellaista, mitä ei presidentiltä osattu odottaa. Ei edes presidentiksi kivunneelta kiinteistömiljonääriltä ja tv-persoonalta, Rahkola sanoo.

Riita kansalaisten kesken on kärjistynyt pahemmaksi kuin vuosikymmeniin. Trump on saanut voimakkaalla retoriikallaan amerikkalaiset kädenvääntöön siitä, kenelle Amerikka oikein kuuluu.

Poikkeuksellisesta ilmapiiristä kertoo sekin, että Amerikan uusnatsit kokevat Trumpin ajavan heidän asiaansa.

– Hänen aikakaudellaan puolten valitsemisesta onkin tullut ennemmin sääntö kuin poikkeus. On tyypillistä, että amerikkalaisen kanssa keskustellessa käy hyvin nopeasti ilmi, oletko Trumpin puolella vai häntä vastaan.

​​​​​​​

– Myös muilla kuin amerikkalaisilla tuntuu olevan ennennäkemätön tarve kertoa mielipiteensä Trumpista ja hänen politiikastaan. Tämän kohinan keskellä halusimme etsiä syitä ja selityksiä ja näille voimakkaille mielipiteille.

Osa vitsailee muuttavansa Suomeen

Trumpin tukijoille presidentti edustaa vahvaa taloutta, perinteisiä arvoja ja määrätietoista johtajuutta. Maan köyhät kokevat kuitenkin köyhtyvänsä.

– Koskettavinta oli ehkä Alabaman afroamerikkalaisen köyhyyden näkeminen ja haistaminen paikan päällä. Olot ovat kuin köyhimmissä maissa ja ihmiset ovat peloissaan orjuusajan kohtelun paluusta.

– Osa heistä nappaa kotoa lähtiessään passin mukaan. He pelkäävät Trumpin lisäämiä värillisille tehtäviä passintarkastuksia ja kokevat, että amerikkalaisina värillisinä heillä ei ole samoja oikeuksia kuin valkoisilla. Osa pelkää niin paljon, että heittävät vitsiä muutosta Suomeen, Karppinen sanoo.

Uskollisille tukijoille vain Trump merkitsee

Trumpilla on kaikesta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta yhä paljon uskollisia tukijoita.

– On myös erittäin tärkeä muistaa Trumpin ympärillä vellovien negatiivisten uutisten lomassa, että hänellä on yhä mitä uskollisimpia tukijoita.

– Uppoava Tangierin saari on hyvä esimerkki – heidän tulevaisuutensa ei näytä hyvältä. Trump ei ole auttanut ilmastopolitiikallaan, mutta he kokevat silti, että vain Trump on se joka merkitsee, Karppinen sanoo.

Karppisen mukaan haastateltavien luottamuksen saavuttaminen oli joskus vaikeaa.

– Haastateltavien luottamuksen saaminen oli yksi tärkeimmistä jutuista ja esimerkiksi patrioottien kohdalle se oli hankalaa. Kuvausryhmäämme ristikuulusteltiin ja luottamus syntyi vasta, kun tartuin toimittajan roolissa AR15-aseeseen ja näytin, että oululainenkin osaa vähän ampua.

Lue myös:

    Uusimmat