Räsänen: Amnestyn poliisimoitteissa kyse yksittäistapauksista

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) uskoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen poliisiin kohdistamien moitteiden johtuvan yksittäistapauksista.

Amnesty International kritisoi vuosiraportissaan Suomen poliisia liiallisesta voimankäytöstä. Kritiikki liittyy etälamauttimen käyttöön.

– Meillä on ollut ihan muutama yksittäistapaus, joissa on tutkittu sitä, että onko voimankäyttö ollut ylimitoitettua. Luulen, että Amnestykin viittaa näihin pariin tapaukseen, jotka ovat olleet julkisuudessakin. Räsänen sanoi MTV3 Uutisten haastattelussa.

Amnestyn vuosiraportissa nostetaan esille tapaus, jossa 30-vuotias mies kuoli poliisiputkassa Vantaalla toukokuussa 2012 sen jälkeen kun poliisi oli käyttänyt häneen etälamautinta. Lisäksi 14-vuotias poika loukkaantui etälamauttimen käytön seurauksena Miehikkälässä elokuussa 2012.

– Vantaan tapaus on syyteharkinnassa ja sen takia sitä en voi kommentoida, Räsänen sanoo.

Käännytyksistä myös moitteita

Amnesty moittii Suomea myös turvapaikanhakijoiden säilyttämistä poliisin tiloissa.

– Meillä on yksinkertaisesti säilötiloista puutetta. Tämä ongelma ei ole syntynyt viimeisten vuosien aikana, se on jatkunut jo 4-5 vuoden ajan. Olemme valmistelemassa sellaista lainsäädäntöä, jossa ihan yksiselitteisesti yksin maahan tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöön ottaminen kielletään kokonaan.

Amnestyn mukaan ihmisiä on myös palautettu maihin, joissa heitä saatetaan kiduttaa tai kohdella muutoin epäinhimillisesti. Räsäsen mukaan tässäkin on kyse yksittäistapauksesta.

– Meillä on muutama harva tapaus ollut ja tässä Amnesty varmasti viittaa tällaiseen yksittäiseen tilanteeseen, jossa tieto väliaikaismääräyksestä oli saavuttanut poliisin vasta kun ulkomaalainen on ehditty jo käännyttää. Vaarallisiin maihin ei meidän lainsäädännön eikä kansainvälisten sopimusten mukaan saa palauttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat