Amnesty moittii Suomen poliisia voimankäytöstä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Suomea ensimmäistä kertaa poliisin liiallisesta voimankäytöstä.

Amnesty tarkoittaa tässä etälamauttimen eli sähköshokkiaseen käyttämisestä. Amnestyn raportista käy ilmi kaksi erillistä esimerkkiä poliisin liiallisesta voimankäytöstä.

Amnestyn vuosiraportissa nostetaan esille tapaus, jossa 30-vuotias mies kuoli poliisiputkassa Vantaalla toukokuussa 2012 sen jälkeen, kun poliisi oli käyttänyt häneen etälamautinta.

Lisäksi 14-vuotias poika loukkaantui etälamauttimen käytön seurauksena Miehikkälässä elokuussa 2012. Amnestyn mukaan etälamautinta saisi käyttää vain ja ainoastaan tuliaseen korvikkeena.

– Meidän mielestämme näissä tapauksissa tulee osoitettua, että poliisi pitäisi Suomessa perehtyä tarkemmin voimankäyttöön liittyviin sääntöihin nimenomaan etälamautinta koskien. Näissä on ollut ylilyöntejä, sanoo Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtajan Frank Johansson.

Turvapaikanhakijoita pidetään putkassa

Amnestyn raportti antaa Suomelle moitteita myös turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Järjestön mukaan turvapaikanhakijoista yli 65 prosenttia pidetään poliisin putkassa, mikä on kansainvälisten velvoitteiden vastaista. Viime vuonna Suomessa otettiin säilöön kaikkiaan noin 1 300 turvapaikanhakijaa.

– Putkassa pitäminen on aika äärimmäinen toimenpide. Se tarkoittaa sitä, että on 23 tuntia pienessä tavarahissin kokoisessa tilassa,jossa pääsee pesulla käymään ja kerran päivässä ulkoilemaan. Minkäänlaisia normaaleja kanssakäymisen mahdollisuuksia ei ole, Johansson toteaa.

Lisäksi raportti huomauttaa, että ihmisiä palautetaan kesken valitusprosessin maihin, joissa heitä saatetaan kiduttaa tai kohdella muutoin epäinhimillisesti.

Esimerkiksi eräs tšetšenialainen turvapaikanhakija palautettiin Venäjälle elokuussa 2012. YK:n kidutuksen vastainen komitea asetti palautukselle täytäntöönpanokiellon tunti palautuksen jälkeen.

Raportissa mainitaan Suomen kohdalla lisäksi naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta sekä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n vankilennot, joista eduskunnan oikeusasiamies aloitti tutkinnan viime vuonna.

Lisäksi Amnesty moittii siviilipalveluksen kestoa, joka on rangaistuksenomaisesti kaksi kertaa pidempi kuin normaali asepalvelus.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat