Mainos

Amnesty: Pakolaiset jatkuvassa vaarassa

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tilanne on yhä tukalampi, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin vuosiraportista. Sen mukaan miljoonien kodeistaan paenneiden oikeuksia rikotaan eri puolilla maailmaa. Raportti arvioi ihmisoikeuksien tilaa 159 maassa vuonna 2012.

Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan monet hallitukset loukkaavat ihmisoikeuksia maahanmuuton rajoittamisen nimissä.

- Maailman konflikteja ei ratkota tehokkaasti eikä niitä pakenevien oikeuksia puolusteta. On syntynyt uusi alaluokka, jolla ei ole oikeuksia, Johansson sanoi.

Kotimaan huonoja oloja paettiin viime vuonna muun muassa Pohjois-Koreasta, Malista, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Sudanista.

Ihmisten liikkuminen rajojen yli on raportin mukaan paikoin hankalampaa kuin aseiden. YK:n tuoreen asekauppasopimuksen toivotaan hillitsevän aseiden myymistä konfliktialueille.

Jordania sulki rajansa syyrialaisilta

Amnesty kritisoi kansainvälistä yhteisöä siitä, että se seurasi viime vuoden Syyrian konfliktia vierestä puuttumatta siviilien verenvuodatukseen. Johansson vaatii YK:n turvallisuusneuvostolta ripeämpää puuttumista ihmisoikeusloukkauksiin.

- Muut maat eivät puutu Syyrian tai muiden vastaavien maiden tilanteeseen, koska ne pitävät ihmisoikeusloukkauksia maiden sisäisenä asiana, Johansson sanoi.

Järjestö raportoi Syyrian hallitusta vastustavien siviilien tapoista, mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta. Syyrian taisteluita on YK:n mukaan paennut jo yli 1,5 miljoonaa ihmistä.

Jordania sulki yllättäen rajansa syyrialaispakolaisille aiemmin tällä viikolla. Vain haavoittuneet päästettiin rajan yli. Jordanian viranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa.

- Jordania on huolissaan turvallisuudestaan. Se haluaa myös viestittää kansainväliselle yhteisölle, kuinka valtava määrä pakolaisia on heidän harteillaan, rajalla työskentelevä syyrialainen avustustyöntekijä sanoi.

Kolmatta vuotta jatkuvan konfliktin aikana Jordaniaan on paennut puoli miljoonaa syyrialaista. Libanonissa pakolaisia on noin 400 000.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.