Ohisalo Suomen palauttaman kuolemasta STT:lle: "Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen"

1:50
Videolta voit katsoa uutisjutun liittyen EIT:n antamaan langettavaan päätökseen.

Sisäministeri Maria Ohisalo katsoo, että Helsingin poliisin lauantaina tekemä päätös Irakiin tehtävien palautusten keskeyttämisestä toistaiseksi on perusteltu.

Ohisalon mukaan aikalisä on tarpeellinen, jotta Maahanmuuttovirasto (Migri) ja poliisi voivat käydä asiaa läpi.

–  Poliisi pidättäytyy toistaiseksi palautuksista Irakiin pois lukien rikosperusteiset palautukset, joita jatketaan edelleen. Myös muiden maiden osalta tilannetta selvitetään. Poliisilla ei ole tässä vaiheessa muuta kommentoitavaa, Helsingin poliisi kertoi lauantaina Twitterissä.

Sisäministerin mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n Suomelle antama langettava päätös on häpeällinen.

EIT antoi tällä viikolla Suomelle langettavan päätöksen tapauksesta, jossa turvapaikkaa hakenut irakilaismies karkotettiin kotimaahansa 2017. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen.

–  Karuimmillaan virheet voivat johtaa tällaiseen. Minun tehtäväni on varmistaa, että tällaista ei enää koskaan tapahtuisi.

Ohisalon mukaan EIT:n langettava päätös oli "viimeinen osoitus" siitä, että näitä virheitä on Suomessa tapahtunut.

–  Maahanmuuttovirasto on sanonut, että he eivät ole täysin varmoja siitä, kuinka montaa ihmistä tällainen riskiarvion pettäminen on mahdollisesti Suomessa koskenut. Olisi syytä käydä läpi, millaisia ryhmiä tämä tosiasiallisesti koskee, ja miten näiden ihmisten kanssa sitten toimitaan.

Poliisin oma päätös

Ohisalo korostaa, että palautusten keskeyttäminen oli poliisin oma päätös.

– Sisäministerillä ei ole toimivaltaa palautuksiin. Poliisi on tässä se toimivaltainen viranomainen. Minun vastuullani on edellyttää, että hallinnon alalla ei rikota lakeja. Palautuskielto on perustuslaissa, Ohisalo muistuttaa.

Ministerin mukaan turvapaikkahakemusten käsittely on Suomessa jo nyt selvästi eri tasolla kuin se oli vuosina 2015 ja 2016.

–  Nykyisin Maahanmuuttoviraston prosessit ovat paljon paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. Migri sai juuri myös lisärahoitusta loppuvuoden toimintaansa, sisäministeri muistuttaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja