Raportti paljastaa: Kiina vahvistaa ydinohjusarsenaalia – nykyinen rakennusohjelma laajin kylmän sodan jälkeen

Tuoreen raportin mukaan Kiina rakentaa toista ohjussiilojen kenttää läntisellä aavikolla. Toiminnan perusteella tutkijat arvioivat, että Kiina laajentaa sen ydinohjusarsenaalia. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Satelliittikuvien mukaan uudessa ohjustukikohdassa Xinjiangin alueella saattaa olla 110 siiloa, arvioi maanantaina julkistettu Federation of American Scientists -järjestön raportti.

Toista kenttää näytetään rakentavan Gansun naapuriprovinssiin, josta tutkijat tekivät heinäkuussa havainnon. Myös toiselle kentälle näytetään rakentavan yli 100 siiloa. Yhteensä 250 uutta siiloa vesittäisi Kiinan tekemän sitoumuksen rajoittaa ydinaseita, tutkijat arvioivat.

Kiina näyttää kymmenkertaistavan siilojen määrän, sillä vuosikymmenien ajan Kiina on käyttänyt noin kahtakymmentä siiloa.

– Kiinan ohjussiilo-ohjelma näyttää laajimmalta siilojen rakennusohjelmalta sitten kylmän sodan, raportti toteaa.

Kiina sitoutui rajoittamaan ydinaseita 1960-luvulla sen jälkeen, kun maa räjäytti ensimmäisen atomipomminsa. Sitoumuksen takia maan ydinasemäärä on jäänyt alhaiseksi verrattuna moneen muuhun maahan.

Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos arvioi, että Kiinalla on noin 350 ydinkärkeä, kun Yhdysvalloilla on hallussa noin 5 500 ja Venäjällä 6 255 ydinkärkeä. Kiinan toiminta osoittaa sen kuitenkin kasvattavan varastoaan, ja Pentagon ennustaa maan vähintään kaksinkertaistavan varastonsa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Kiinan viranomaiset ovat toistuvasti sanoneet, ettei maa käytä ydinaseita, ellei sitä vastaan hyökätä ulkoa. Maan kansalliset viranomaiset ovat myös vakuuttaneet Kiinan pitävän kiinni sopimuksestaan rajoittaa ydinaseiden määrää.

Video: Trump paljasti vahingossa, että Yhdysvalloilla on ydinaseita Turkissa. 

0:41


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja