Satelliitti kuvasi Kiinan aavikolta paljastavan jättirakennelman

Kiina on rakentanut armeijansa harjoituksissa käyttämälle aavikolle kopion Taiwanin pääkaupungin keskeisestä alueesta, selviää satelliittikuvista.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuista satelliittikuvista on uutisoinut muun muassa Business Insider, joka on myös saanut Planet Labs PBC:n tuottamat satelliittikuvat haltuunsa.

Taiwanilainen analyytikko Joseph Wen puolestaan julkaisi kuvayhdistelmän, jossa on Kiinan rakentama harjoitusalue ja vastaava katukuvio Taiwanin Taipeista.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kopioita nähty ennenkin

Harjoitusalue on ollut aavikolla ainakin joulukuusta 2022 lähtien. Rakennusajankohta ei ole tiedossa.

Taiwanin puolustusministeri Chiu Kuo-cheng kommentoi rakennelmaa keskiviikkona toteamalla, että mikä tahansa valtio voi tehdä kopioita toisen valtion alueista ja rakennuksista. 

Puolustusministerin mukaan myös Taiwanin armeija voi tehdä sotaharjoituksia vastaavissa kopioissa.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Kiinan tiedetään rakentaneen kopioita muiden valtioiden mahdollisista kohteista.

Vuonna 2015 uutisoitiin kiinalaissotilaiden rynnäköineen sotaharjoituksissa rakennukseen, joka näytti vahvasti Taiwanin presidentinpalatsin kopiolta.

Kiina on myös aiemmin tehnyt malleja Yhdysvaltain lentotukialuksista ja muista sotalaivoista. Tarkoituksena on todennäköisesti ollut testata omia ohjuksia näitä kohteita vastaan.

Mitä tapahtuu 2027?

Maaliskuussa Bloomberg uutisoi Kiinan varustavan armeijaansa ja kasvattavan ydinasearsenaalia tahdilla, jota ei ole nähty sitten toisen maailmansodan.

Yhdysvaltalaisamiraali John Aquilinon mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että Kiina haluaa olla valmis hyökkäämään Taiwaniin vuoteen 2027 mennessä. Aquilino komentaa Yhdysvaltain joukkoja Indopasifisella alueella, johon kuuluu osia Intian valtamerestä, Tyynestämerestä ja Indonesian ympäristöä.

Myös Yhdysvaltain armeijan entinen komentaja, Mark Milley, jakoi Aquilinon näkemyksen vuoden 2027 merkittävyydestä.

Arvio nojaa vahvasti Kiinan presidentti Xi Jinpingin pitämään puheeseen, jossa hän haastoi Kiinan armeijaa nopeuttamaan modernisointiaan siten, että sillä olisi kyky vallata saarivaltio vuoden 2035 sijaan jo vuonna 2027.

Yksimielisyyttä siitä, onko Kiinalla todellista aikomusta hyökätä Taiwaniin, ei ole.

Kiina on lisännyt arsenaaliinsa sitten vuoden 2020 muun muassa 400 hävittäjää ja 20 suurta sotalaivaa, Aquilino sanoi. Samalla se on tuplannut risteilyohjustensa ja ballististen ohjustensa määrän.

Kiina on tehnyt viime vuosina useita sotaharjoituksia lähellä Taiwanin aluevesiä.

Kiinan ja Filippiinien rannikkovartioston alukset törmäsivät kiista-alueella – hetki tallentui videolle 0:47
Katso myös: Etelä-Kiinan merellä on kireät tunnelmat. Kiinan ja Filippiinien rannikkovartioston alukset törmäsivät kiista-alueella – hetki tallentui videolle, joka julkaistiin maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat