Räntämylly! Sääkartat varoittavat maanantaina kaikesta liikkumisesta

Meteorologi Jenna kertoo sään kannalta parhaan päivän ennakkoäänestämiselle 2:00
Meteorologi Jenna kertoo sään kannalta parhaan päivän ennakkoäänestämiselle

Maanantaina koko Suomeen iskee pakkasten jälkeinen sohjosää ja vaarallisen liukkaat tienpinnat liikkujille.

Viikonloppuna sää pysyttelee melko tasaisilla pakkaslukemilla sunnuntai-iltaan saakka. Jos siis mieli tekee ulkoilla, se kannattaa tehdä viikonlopun aikana, sillä maanantaina lässähtää. 

– Sieltä on tulossa kunnon sohjosekaannus! Erittäin paha tilanne koulu- ja työmatkojen suhteen maanantaina, MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen.

Sää menee Lounais-Suomessa plussan puolelle jo sunnuntaina. Sunnuntai-iltaan mennessä plussakelejä on luvassa myös pääkaupunkiseudulle. 

Maanantaina lumi-, räntä- ja vesisademyllytys käynnistyy lännessä ja etelässä aamupäivästä, kunnes sateet leviävät ennusteen mukaan itään ja pohjoiseen maanantai-illan ja iltapäivän aikana.

Salmisen mukaan alkuviikon sää on erittäin liukas koko maassa. Sääkartat vilkkuvat varoituksista sekä ajoneuvoilla liikkuville että jalankulkijoille.

Katso tuoreimmat paikkakuntakohtaiset säätiedot tästä!

Myrskylukemia

Alkuviikosta ihmisiä saa liikkeelle presidentinvaalien ennakkoäänestyksen viimeiset päivät. Salminen vinkkaa ennakkoäänestäjiä äänestämään sään puolesta kaikkein mieluiten tänään lauantaina.

– Jos on mahdollisuus valita, niin kannattaa nyt viikonloppuna mennä. Paljon armollisempi sää on nyt lauantaina esimerkiksi, sillä on melko poutainen päivä luvassa, pikkaisen voi ehkä hiutaloida.

Sunnuntaina sää alkaa muuttua viimaisemmaksi ja lumisadetta pukkaa jo enemmän, mutta keli on edelleen siedettävä ulkona liikkumiselle.

– Jos äänestys jää kuitenkin sinne alkuviikon päiville niin kunnolliset pystyssä pitävät ja vettä pitävät popot jalkaan, ettei liukastelu aiheuta ongelmia ja sohjo kastele varpaita, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan tuuli voimistunee maanantaina myräkäksi, joka voi mahdollisesti kiihtyä jopa myrskylukemiin.

Hänen mukaansa heti maanantaiaamusta ulkona liikkumista vaikeuttaa sankka lumipyry voimistuvan tuulen kera. Sitten sade muuttuu hiljalleen yhä vetisemmäksi ja vetisemmäksi. 

– Kaikki varovaisuus liikenteessä käyttöön maanantaina, Salminen neuvoo. 

Missä plussakelit valtaavat Suomen? Katso koko sää jutun alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat