Mainos

Ranskasta EU-puheenjohtaja sopimuskriisin varjossa

Ranska on aloittanut kuusi kuukautta kestävän EU-puheenjohtajuuskautensa soraäänien saattelemana.

Puolan presidentti Lech Kaczynski kieltäytyi tänään toistaiseksi vahvistamasta uutta Lissabonin sopimusta. Kaczynskin mukaan tämä olisi hyödytöntä Irlannin jo kaadettua sopimuksen kansanäänestyksessään kolmisen viikkoa sitten.

Sekä Puolan hallitus että parlamentti tukevat sopimusta, mutta sen ratifiointi vaatii myös presidentin allekirjoituksen. Kaczynski sanoi lehtihaastattelussa, ettei EU:n pidä painostaa Irlantia asiassa, vaan Irlannin on ratkaistava asia itsenäiseksi.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy antoi illalla ymmärtää, että hän odottaa Kaczynskin vahvistavan joka tapauksessa tekstin, jota tämä itse oli allekirjoittamassa viime vuonna.

- Hän on mies, joka ei ole koskaan syönyt sanaansa, Sarkozy sanoi lehdistötapaamisessa ja muistutti että kyse on myös rehellisyydestä.

Ranskan toiveena oli, että Irlannin tuloksesta huolimatta kaikki muut jäsenmaat vahvistaisivat tekstin. Tämän jälkeen Irlannin ongelmaa voitaisiin ratkoa erikseen. Taktiikka vaikeutuu huomattavasti, jos Irlannin lisäksi muutkin maat alkavat jättää sopimuksen ratifioimatta.

Puolan lisäksi myöskään Tshekki ei ole vielä vahvistanut tekstiä. Lisäksi Saksassa odotetaan yhä perustuslakituomioistuimen linjausta sopimuksen laillisuudesta.

Ranska saattaa hyvinkin käyttää EU:n laajentumista painostuskeinona saadakseen vastahankaiset sopimuksen taakse. Sarkozy ilmoitti jo huippukokouksessa toissaviikolla, ettei EU voi laajentua ilman uutta sopimusta. Sekä Tshekki että Puola tukevat EU:n lisälaajentumista Balkanille.

Komission kanssa riitaa

Ranska juhlisti puolivuotisen puheenjohtajakautensa alkua muun muassa valaisemalla Eiffel-tornin Pariisissa EU:n keltaisella tähtikuviolla. Juhlallisuudet eivät kuitenkaan peittäneet alleen sitä, että Sarkozylla on Lissabon-sotkun lisäksi käsissään muitakin ongelmia unionin johtajana.

Suorasukainen presidentti on esimerkiksi napit vastakkain EU-komission kanssa Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelukierroksella. Ranska ei hyväksy kauppakomissaari Peter Mandelsonin myönnytyksiä maataloustukineuvotteluissa

Sarkozy hyökkäsi Mandelsonia vastaan jälleen eilisessä televisiohaastattelussa. Komissio luonnehti kritiikkiä pettymykseksi ja perusteettomaksi. Illalla myös Sarkozy toppuutteli kohua tavattuaan komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson.

- Euroopassa voidaan olla eri mieltä asioista. Mandelson on varmasti tyytyväinen kaikesta julkisuudesta, jota saa kun minä kritisoin häntä, presidentti vitsaili.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.