Ranskassa etsitään keinoja suuren ludeongelman ratkaisemiseksi – "Kukaan ei ole turvassa"

Pariisi kuhisee luteita – hyönteiset levinneet juniin ja elokuvateattereihin 1:53
Tuholaistorjuja näyttää Reutersin julkaisemalla videolla, miten sohvasta löytyy luteita ja niiden munia.

Pariisin virkamiehet ja ammattiliitot ovat vaatineet hallitukselta toimia sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa on julkaistu useita videoita luteista muun muassa julkisissa liikennevälineissä ja elokuvateattereissa, kertovat CNN ja Reuters.

Ranskan hallitus on luvannut rauhoitella ja suojella kansalaisiaan, kun maan pääkaupunki Pariisi kärsii tällä hetkellä suuresta ludeongelmasta. 

CNN:n mukaan luteita on nähty niin julkisissa liikennevälineissä kuin myös elokuvateattereissa.

Ranskan liikenneministeri Clement Beaune kertoi perjantaina kokoavansa ensi viikolla yhteen eri liikennöitsijät ryhtyäkseen lisätoimiin luteiden vähentämiseksi.

Pariisin varapormestari on myös ottanut tilanteeseen kantaa.

– On ymmärrettävä, että todellisuudessa kukaan ei ole turvassa, ja tietysti on olemassa vaaratekijöitä, mutta luteita voi saada missä tahansa ja tuoda niitä kotiin, varapormestari Emmanuel Gregoire sanoi perjantaina ranskalaisella LCI -televisiokanavalla.

Ranskan hallitus käynnisti jo kolme vuotta sitten luteiden vastaisen kampanjan, kun hyönteisten määrä kasvoi voimakkaasti.

Kampanjasta huolimatta ongelma ei ole hävinnyt. 

– Pariisiin saapuu päivittäin 3,6 miljoonaa ihmistä, eivätkä luteet pysähdy kaupungin laitamille, Gregoire totesi perjantaina.

Lisääntyvä ongelma maailmalla

Ranskan kansallisen terveysviraston Ansesin asiantuntija sanoo, että luteet ovat kasvava ilmiö Ranskassa ja lähes kaikkialla maailmassa. 

– Se johtuu pääasiassa ihmisten liikkumisesta, matkustavista ihmismassoista ja siitä, että ihmiset yöpyvät lyhytaikaisissa majoituspaikoissa ja tuovat mukanaan luteita matkalaukuissaan, Ansesin asiantuntija Johanna Fite sanoo CNN:lle. 

Fiten mukaan ongelmaa pahentaa se, että luteet ovat yhä vastustuskykyisempiä hyönteismyrkkyjä vastaan. 

Pariisissa järjestetään ensi kesänä kesäolympialaiset, mutta kaupungin varapormestari Gregoire ei ole huolissaan. 

– Olympialaiset eivät ole uhattuna.

– Luteita on ollut ennenkin, ja niitä tulee olemaan myös sen jälkeen, Gregoire lisäsi ja sanoi, että kisat ovat "tilaisuus" kaikille tehdä yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat