Ranskan vallanjakoehdotus tyrmättiin Nizzassa

Ranskan ensimmäinen ehdotus EU:n vallanjaon uudistamisesta on tyrmätty EU:n huippukokouksessa Nizzassa.

Ehdotuksen mukaan jäsenmaiden äänimäärät ministerineuvostossa vaihtelisivat maan koon mukaan kolmesta kolmeenkymmeneen. Saksa ei hyväksy ehdotusta ja pienet maat ovat raivoissaan epäoikeudenmukaisesta kohtelustaan.

Ranska pelasi uhkapeliä korkeilla panoksilla. Puheenjohtajamaa suunnitteli katkaisevansa neuvottelut ensi yönä, ja jatkavansa uuden ehdotuksen pohjalta vasta aamulla. Kokous jatkuu todennäköisesti pitkälle huomiseen, sillä ratkaistavana on erittäin vaikeita aiheita.

Huippukokouksen osanottajat aloittivat kolmannen työpäivänsä käymällä Ranskan laatiman ehdotuksen kimppuun. Lyhyessä paperissa Ranska muotoili viimein paperille ehdotukset komission kokoonpanosta, äänten painotuksista sekä vaikeimmista määräenemmistöpäätöksiin siirtymisistä.

Espanjalle kaikki

Kukaan ei ollut ehdotukseen tyytyväinen - tai ainakaan myöntänyt sitä. Ainoastaan Espanjalla oli aihetta

Espanja oli tyytyväinen

myhäillä, sillä Ranska antoi sille periksi sekä äänimäärissä että koheesiorahastoja koskevissa päätöksissä. Espanja oli ehdotuksen mukaan saamassa suhteellisesti kaikkein eniten lisää ääniä ministerineuvostossa sekä säilyttämässä vuoteen 2007 asti veto-oikeuden EU:n koheesiorahastopäätöksissä.

Saksa vuorostaan teki selväksi, että jälkimmäinen ei käy päinsä sitten millään. Saksa on EU:n suurin maksumies ja vaatii, että tukirahoista pitää jatkossa päättää enemmistöllä - yksimielisyys antaa Espanjan kaltaisille saajamaille aivan liikaa kiristysmahdollisuuksia.

Suomalaisetkin kommentit olivat kriittisiä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja arveli, että komissiosta voidaan saada sopu aikaan, mutta äänimäärien suhteen Ranskan ehdotus ei kelpaa ratkaisun pohjaksi.

-Ranskan ehdotus äänimääristä suosii suuria jäsenmaita aivan liikaa, totesi myös suurlähettiläs Antti Satuli. Ranskan ehdotus ei toteuta Suomen ajamaa kriteeriä, että päätösten takana olisi oltava vähintään puolet jäsenmaista ja puolet EU:n väestöstä.

Komission suhteen Ranska korjasi tarjoustaan iltapäivällä. Jokaisella maalla olisi komissaari kunnes jäseniä on 27. Sen jälkeen sovittaisiin uudesta kokoonpanosta, jossa jäseniä on vähemmän kuin 27. Vuorot kiertäisivät jäsenmaiden kesken tasapuolisesti, ja komission puheenjohtaja saisi tuntuvasti lisää valtaa.

Outo taulukko

Ongelmallista äänimäärien suhteen on se, että äänitaulukko näyttää syntyneen mielivaltaisesti. Tuomioja paheksui sitäkin, että tulevia jäsenmaita kohdellaan huonommin kuin nykyisiä. Räikein esimerkki on Puola, jonka väkimäärä on 38,6 miljoonaa. Espanjan väestö on 39,4 miljoonaa - siitä huolimatta Ranska esittää Espanjalle 28 ääntä ministerineuvostossa, Puolalle 26. Sama kahden äänen ero Espanjalla olisi myös 82 miljoonan asukkaan Saksaan, jolle Ranska jakaisi samat 30 ääntä kuin kaikille muillekin suurille maille. Saksa piti edelleen korttinsa piilossa, eikä ryhtynyt avoimesti vaatimaan lisä-ääniä.

-Olemme joustavia, sanoi saksalainen virkamies.
Saksalle on sitä vastoin tärkeää, mitä EU sopii uudistustyöstä Nizzan jälkeisellä kaudella. Tuomiojan mukaan tästä varmaan päästään suuremmitta ongelmitta sopuun - kunhan ensin saadaan sopimus Nizzassa.

Ranska ehdotti, että EU:n perussopimuksen yksinkertaistamista, perusoikeuskirjan asemaa ja toimivallan jakoa pitäisi pohtia uudessa hallitustenvälisessä konferenssissa. Saksa on halunnut, että tämä neuvottelukierros järjestettäisiin vuonna 2004, mutta Ranskan ehdotuksessa ei ole vuosilukua. Ensimmäiset keskustelut käytäisiin ensi kesäkuussa Göteborgin huippukokouksessa. Joulukuussa Laekenin huippukokouksessa Brysselin lähellä hyväksytään julistus, jossa määritellään aiheet, menetelmä ja vahvistetaan aikataulu.

Saksan vaatimuksen takana ovat suurelta osin osavaltioiden paineet. Ne ovat vaatineet selvennystä, jolla määriteltäisiin tarkemmin suhde EU:n, jäsenmaiden ja niiden toimivallan välillä. Suomelle tämä ajatus ei ole mikään ongelma. Samoja asioita esitti pääministeri Paavo Lipponen taannoisessa Bruggen puheessaan.

-Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa syntyykö sopimus, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja iltapäivällä. Tuomioja kertoi Ranskan aikeista katkaista neuvottelut yöksi, ja tiedon vahvisti myös hänen ruotsalainen kollegansa Anna Lindh. Tuomiojan mukaan Suomen valtuuskunnalla ei ole erityistä kiirettä kotiin - takarajana on korkeintaan hallituspuolueiden pikkujoulut Smolnassa keskiviikkona.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat