Ranskan vaalirahakohu on kuin saippuasarjasta

Ranskan hallitusta ja itse presidentti Nicolas Sarkozya tutisuttaa raju vaalirahajupakka, joka ei sisällä kelkkatehtaita tai puutavaraa, mutta sitäkin enemmän suihkuseurapiirejä ja kylmää käteistä.

Suuria poliittisia ruumiita ei skandaalin uskota tuottavan, mutta Sarkozyn uudistukset joutunevat vastatuuleen ja hänen jatkokautensa voi olla uhattuna. Tapauksen juonikin on kuin saippuasarjasta - tai farssista - kaapattu.

Heinäkuun alussa Euroopan rikkain nainen Liliane Bettencourt, kosmetiikkajätti L'Orealin perijätär, ja hänen tyttärensä Florence Meyers-Bettencourt aloittivat oikeustaistelun, koska Lilianen epäillään antaneen valokuvaajaystävälleen jopa miljardin euron edestä lahjoja. Tytär syyttää valokuvaajaa vanhan äitinsä huijaamisesta ja vaatii äidin asettamista holhoukseen.

Heti oikeusprosessin aluksi kävi ilmi, että entinen hovimestari on nauhoittanut Bettencourtin keskusteluja omaisuudenhoitajansa kanssa. Nauhoista paljastui viitteitä veronkiertoon. Samalla selvisi, että työministeri Eric Woerthin vaimo on työskennellyt Bettencourtin omaisuudenhoitoyhtiössä.

Tiistaina putosi varsinainen pommi, kun Bettencourtin entinen kirjanpitäjä antoi haastattelun Mediapart-verkkolehdelle ja kertoi Bettencourtin lahjoittaneen vuonna 2007 Sarkozyn vaalikampanjaan 150 000 euroa käteisenä. Rahat välitettiin Eric Woerthin kautta.

Eikä tässä vielä kaikki. Kirjanpitäjän mukaan Bettencourt oli voidellut Sarkozya ruskeilla kirjekuorilla jo vuosina 1983-2002, kun tämä toimi Neuillyn lähiön pormestarina Pariisissa.

"Median ajojahti"

Paljastukset ovat erittäin kiusallisia sekä Sarkozylle että Woerthille. Ensinnäkin lahjoitus olisi reippaasti lainvastainen. Ranskassa yksityishenkilöt saavat tukea puolueita enintään 7500 eurolla vuodessa, ja kaikki yli 150 euron lahjoitukset on tehtävä shekillä tai tilisiirtona.

Toisekseen skandaali puhkesi ehkä huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Sarkozyn ajama ja ammattiliittojen vastustama laaja eläkeuudistus pitäisi runnoa läpi tänä vuonna ja nimenomaan Woerth on ollut hankkeen veturina. Woerth on vieläpä Sarkozyn UMP-puolueen varainhoitaja.

Skandaalin keskiöön joutuneet poliitikot ovat reagoineet tutulla tavalla, eli kiistämällä kaiken ja syyttämällä mediaa ja oppositiota ajojahdista.

- Pitäisin kovasti siitä, jos maa kiinnostuisi oikeista ongelmista eikä tarttuisi perättömiin herjauksiin, joiden ainoa tavoite on mustamaalaus, Sarkozy sanoi.

Asiantuntijat eivät usko Sarkozyn kestävän painetta. Hänen suosionsa on pudonnut kaikkien aikojen pohjalukemiin, ja pelissä on myös jatkokausi presidenttinä. Vaaleihin on enää kaksi vuotta.

Skandaalin lopulliset vaikutukset selvinnevät syksyllä, kun lahjoitusta koskeva poliisitutkinta valmistuu ja parlamentti palaa kesätauolta eläkepaketin kimppuun. Esimakua tosin saatiin jo eilen, kun UMP:n parlamentaarikot erittäin poikkeuksellisesti hylkäsivät hallituksen antaman lakiesityksen.

Laki ei ollut merkittävä, mutta vihje oli selvä.

(STT - AFP - DPA - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat