Mainos

"Ranskan radikaalit äidin ja isin kanssa lomailemaan"

Etelä-Ranskassa pienessä Albin yliopistossa opiskeleva Jussi Karhunen on seurannut mielenkiinnolla Ranskan viikkokausia jatkuneita lakkoja ja mielenosoituksia.

- Tämä alkoi vähän yllättäen ja yllättävän pitkään tämä on myös jatkunut. Ilmeisesti se kuuluu tähän tyyliin, että kun aletaan työtaisteluun tai muuhun, niin se kestää pidempään, suomalaisiin täsmälakkoihin tottunut Karhunen kummastelee.

Syysloma kuihduttaa koululaismellakat

Karhunen uskoo ensi viikon ja Ranskassa alkavan syysloman olevan käännekohta ainakin lukiolaisten osalta.

- Todennäköisesti lukiolaisten mellakat kuihtuvat. Kaikki tiedostavat tytöt ja pojat lähtevät varmaan äidin ja isin kanssa lomalle, kunhan citikassa riittää bensaa ja moottoritiellä kaistaa, Karhunen ennustaa.

Toisin kuin voisi olettaa, nimenomaan lukiolaiset ovat antaneet Ranskan opiskelijamellakoille kasvot, eivät yliopisto-opiskelijat

- Yliopisto-opiskelijat eivät ole ihan niin voimakkaasti liittyneet näihin protesteihin - ainakaan vielä. Mediassakin on puhuttu enemmän lukiolaisten aiheuttamista levottomuuksista kuin yliopisto-opiskelijoiden, Karhunen pohtii.

Karhunen selittää osan lukiolaisten innokkuudesta hauskanpidolla.

- Tietysti on niin, että kaikki eivät ole niin tiedostavasti henkeen ja vereen eläkeuudistusta vastustamassa, vaan ainoastaan näkevät tässä paikan pitää taukoa koulunkäynnissä, Karhunen arvelee.

Pienemmillä paikkakunnilla hyvin rauhallista

Karhusen yliopisto on toiminut melko normaalisti ympäristön kuohunnasta huolimatta.

- Meillä on sen verran pieni yliopisto, että täällä ei ole kauhean aktiivista liikettä. Yhtenä päivänä oli iltapäiväluennot peruttu, mutta siitä huolimatta osa opettajista tuli kurssinsa pitämään.

Isommilla paikkakunnilla on sen sijaan riittänyt agitaattoreita myös yliopistojen käytäville.

- Isommissa yliopistoissa on perustettu opiskelijaneuvostoja vallankumoustyyliin. Ne laittavat mielenosoituksia pystyyn ja kasaavat blokkeja oville ja sulkevat pääsyjä luokkiin, Karhunen kertoo.

Lakkoilulla monet kasvot

Karhunen korostaa, että Ranskan lakkoilulla on hyvin monenlaiset kasvot. Uutiskynnyksen ylittää usein vain räikeimmät tapaukset.

- Täällä on ollut viikonloppumielenosoituksia, joissa on sellainen kansanjuhlan meininki. Perheitä on mukana ja pieniä lapsia ja niin edelleen. Musiikki soi ja kaduilla tanssitaan, Karhunen kuvailee.

Toisaalta samaan aikaan voidaan Lyonissa tai Toulousessa polttaa autoja tai renkaita ja heitellään kivillä poliiseja.

- Isommissa kaupungeissa on ollut enemmän väkivaltaisuuksia. Mutta pieni porukkahan se on, joka riehuu. Se vain näkyy enemmän, Karhunen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.