Ranska sai EU-konventin puheenjohtajuuden

Ranskan entinen presidentti Valery Giscard d'Estaing, 75, on valittu EU:n konventin eli laajan neuvottelukunnan puheenjohtajaksi.

Ensi keväänä työnsä aloittava konventti valmistelee Euroopan unionin tulevaisuutta. Erityisesti Saksa ajoi Giscard d'Estaingia tehtävään. Italian entinen pääministeri Giuliano Amato vetäytyi kilvasta.

Hollannin pääministeri Wim Kok ei asettunut lopulta ehdolle. Hän palasi jo ennen valinnan ratkeamista kotimaahansa puoluekokoukseen. Ensimmäisten keskustelujen jälkeen Giscard d'Estaing sai kannatusta viideltä maalta.

Kaksi ilmaisi tukensa komission ex-puheenjohtaja Jacques Delorsille. Jäsenmaista kahdeksalla ei ollut selkeää kantaa. Myös presidentti Martti Ahtisaaren nimi on ollut julkisuudessa esillä, kun konventille on pohdittu vetäjää.

Dehaene ja Amato konventin varapuheenjohtajiksi


EU:n tulevaisuuskonventin varapuheenjohtajiksi valittiin tänään kaksi entistä pääministeriä; Belgian Jean-Luc Dehaene ja Italian Giuliano Amato.

Giuliano Amato, 63, oli Italian pääministerinä vuodet 1992-93 ja 2000-01. Tänä syksynä hän osallistui Dehaenen vetämään työryhmään, jossa pohdittiin EU:n tulevaisuutta ja konventin tehtäviä. Amato on puoluekannaltaan sosialisti.

Deheane taas oli vähällä nousta EU:n komission puheenjohtajaksi vuonna 1994, mutta Britannian silloinen pääministeri John Major esti hänen valintansa, vaikka muut yksitoista silloista jäsenmaata kannattivat häntä. Majorin mielestä Dehaene oli liian federalisti. Valituksi tuli silloinen Luxemburgin pääministeri Jacques Santer. Maansa pääministerinä flaamilainen kristillisdemokraatti Dehaene toimi vuodet 1992-99. Hänet tunnetaan taitavana neuvottelijana, ja hän sai pääministeriaikoinaan lempinimen "Putkimies", koska hän onnistui keplottelemaan riitaisan hallituksensa niin monen poliittisen kriisin läpi.

Dehaene piipahti illalla lehdistökeskuksessa ja sanoi olevansa sitä mieltä, ettei konventissa pidä liikaa varoa nostamasta esille eriäviä mielipiteitä ja erilaisia vaihtoehtoja EU:n kehityksestä.

-Ei viiniin kannata liikaa vettä laittaa. Mielestäni meidän ei pidä hakea konsensusta hinnalla millä hyvänsä, Dehaene sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat