Mainos

Ranska pohtii Emua

Ranska on ajanut Euroopan unioinin epävarmuuteen ottamalla aikalisän talous- ja rahaliiton valmistelussa. Uusi sosialistihallitus sitoutuu kyllä aloittamaan EMU:n vuoden -99 alussa, mutta haluaa enemmän painoarvoa työllisyydelle ja sosiaalisille kysymyksille.

Jo nyt näyttää selvältä, ettei rahaliiton jäseniä sitovaa vakaussopimusta voida Ranskan yllätysvedon vuoksi sinetöidä.

Ranskan uusin siirto on karvas tappio Saksan valtiovarainministerille Theo Waigelille. Emu ei ole kaatumassa, mutta Ranska on asettanut kyseenalaiseksi Saksan hallitukselle elintärkeän euron vakauden ja vahvuuden panemalla jo sovitun vakaussopimuksen hetkeksi jäihin.

Weigelin räätälöimää vakauspakettia ei mitä ilmeisimmin voi hyväksyä ensi viikon alun Amsterdamin huippukokouksessa, koska Ranskan hallitus vie ohjelmansa ja samalla myös paketin parlamentin ruodittavaksi vasta muutamaa päivää myöhemmin.

Ranska kuitenkin sanoo, että se ei ole lykkäämässä EMU:a. Epävarmuus heijastui heti Euroopan markkinoille, sillä erityisesti Pariisissa pörssi ja Ranskan frangi laskivat.

Kulissien takana käydään tämän viikon ajan kiivaita neuvotteluja Ranskan ja Saksan välirikon estämiseksi. Waigelin ja liittokansleri Helmut Kohlin neuvotteluasemat ovat kohtuullisen kehnot, koska Saksan on lähes mahdoton saada omaa budejettivajettaan kuriin tänä vuonna.
(MTV3/Tapio Nurminen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.