Mainos

Ranska EU:n heikko lenkki – Stubb: Suomella samoja ongelmia

Suomi ja Ranska painivat samantyyppisten talousvaikeuksien kanssa, sanoo Pariisissa vieraileva pääministeri Alexander Stubb (kok).

Sitkeissä talousongelmissa rypevää Ranskaa on alettu pitää EU:n heikkona lenkkinä. Stubb huomauttaa, että Ranska ja Suomi käyvät samaa kamppailua rakenteellisen alijäämän selättämiseksi. Lukema mittaa sitä, miten hyvin julkisen sektorin tulot ja menot ovat tasapainossa, kun suhdanteita ei huomioida.

– Meillä on myös samantyyppisiä ratkaisuja: talous pitää tasapainottaa, rakenteellisia uudistuksia on jatkettava, Stubb sanoi tavattuaan Ranskan pääministerin Manuel Vallsin.

Ranskan rakenteelliset uudistukset ovat EU:n tikunnokassa, sillä maa ei ole onnistunut uudistamaan työmarkkinoita tai eläkejärjestelmäänsä toistuvista yrityksistä huolimatta. Vallsin esitykset työmarkkinoiden sääntelyn vähentämiseksi ja monopolien purkamiseksi palvelualoilla ovat johtaneet laajaan lakkoaaltoon.

Tällä viikolla lakossa ovat olleet apteekkarit. He marssivat kaduille protestoidakseen esitystä, joka sallisi reseptivapaiden lääkkeiden myynnin marketeissa.

Vastaava esitys ajoi apteekkarit lakkoon ja mielenosoituksiin keväällä Kreikassa.

Laaja energiapaletti 

Stubb uskoo, että Ranskan sosialistihallitus pystyy pitkälle meneviin rakenneuudistuksiin. Hänen mukaansa pääministeri Valls edustaa modernia ajattelua Ranskan talouspoliittisessa eliitissä, joka on perinteisesti tukeutunut julkiseen valtaan kasvun ja työpaikkojen luojana. 

– Pääministeri Vallsin tulokulma on mielestäni erilainen. Puhuimme paljon siitä, että kasvun tuottajina ovat loppupeleissä yksityinen sektori, yksityiset työntekijät ja yritykset.

Stubbin mukaan Ranskalla on Suomen kanssa samanlaisia näkemyksiä myös energiapolitiikassa ja siinä, miten sen avulla voidaan luoda kasvua.

– Olemme Ranskan kanssa valinneet saman tien, eli meidän energiapalettimme on erittäin laaja. Siihen kuuluu uusiutuvia, ydinvoimaa ja fossiilisia energialähteitä.

Stubbin mukaan Suomi ja Ranska aikovat tehdä yhteistyötä valmistautuessaan energia- ja ilmastoasioita koskevaan EU-huippukokoukseen lokakuun lopulla.

– Voi olla, että tulee yhteistä paperia ja kirjoitusta Suomen ja Ranskan välillä.

Asia on esillä torstaina, kun Stubb tapaa Ranskan presidentin Francois Hollanden

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.