”Rannalla kellui jopa yli 9-kiloinen hauki” – simpukkakuolemia seurasivat tuhansien kalojen kuolemat, näin tutkija selittää

Sadat kuolleet kalat haisevat lasten uimarannalla 0:30

Pirkanmaalla Pyhäjärvellä ja Vihdin Enäjärvellä on raportoitu kalakuolemista. Kyseisissä tapauksissa rannoilta on löydetty kellumasta tuhansia kuolleita kaloja. Joukossa on ollut suuriakin yksilöitä.

Tutkija Jukka Ruuhijärvi Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että kyseessä ei ole tavaton tilanne. Kalakuolemia ei esiinny joka kesä, mutta tänä kesänä on ollut sellaiset olosuhteet, että joissakin järvissä on paikallisesti tapahtunut kalakuolemia.

Ruuhijärvi huomauttaa, että kalakuolemat eivät ole koskeneet järvien koko kalakantaa vaan pientä osaa. Tilanne on koskenut etenkin matalilla vesialueilla oleskelleita kaloja.

– Kun vesi on hyvin lämmintä, siihen liukenee vähemmän happea kuin kylmempään veteen. Öiseen aikaan varsinkin tyyninä öinä happi vähenee nopeasti vedestä kun vesikasvit ja levät eivät tuota sitä lisää.

– Tällöin nimenomaan matalissa paikoissa elävät pienet kalat voivat kuolla hapenpuutteeseen. Myös veden pH-arvo saattaa muuttua jossakin osassa järveä haitalliseksi kaloille.

Kuolleet kalat eivät terveyshaitta

Sinänsä pelkkä lämmin vesi ei riitä kaloja tappamaan, joskin lajikohtaisia eroja on.

Ruuhijärvi toteaa, että joillekin lohikaloille 25 asteen lämpötila voi olla jo kohtalokas. Pyhäjärven ja Enäjärven tapauksessa ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että kalat olisivat kuolleet liian lämpimän veden takia.

Mittauksissa veden hapettomuus ei välttämättä edes näy.

– Hapeton hetki saattaa kestää vain muutaman tunnin. Ja sitten kun happipitoisuutta mitataan niin ei välttämättä huomatakaan mitään.

Ruuhijärvi toteaa, että rannan tuntumassa kelluvat kuolleet kalat eivät sinänsä aiheuta suurta terveyshaittaa uimareille.

– Määrät ovat sen verran pieniä, että en pitäisi tätä vaarallisena veden laadulle. Yleensä lokit ja linnut syövät kuolleet kalat melko nopeasti pois ja ne menevät luonnon omaan käyttöön. Toki jos kuolleita kaloja on paljon vedessä, niin onhan ne syytä siivota pois ja toimittaa biojätteeksi tai kompostoida.

"Puhutaan maksimissaan parista tuhannesta kilosta"

Enäjärvellä Ridalinlahdella havaittiin taannoin simpukkakuolemia ja nyt lisäksi kalakuolemia. Juha Uusitalo Vihdin Enäjärven suojeluyhdistyksestä kertoo, että kyseisellä matalalla lahdella havaittiin mittauksissa käytännössä hapettomia alueita. Sinänsä kalakuolemat eivät tule siis yllätyksenä.

– Rannoilla on kellunut kuolleena suuria haukiakin, joista suurin oli 9,5 kiloa painanut yksilö, Uusitalo kertoo.

Uusitalokin huomauttaa, että kyse ei ole koko järven kalakuolemasta.

– Puhutaan maksimissaan parista tuhannesta kilosta ja kun mietitään paljonko järvessä kokonaisuudessaan elää kaloja niin on siellä vielä eläviä yksilöitä.

Lue myös:

    Uusimmat