Kymmenien tuhansien kalakuolemien syy selviää tänään? Rautalampi-järven tutkimustulokset valmistuvat: "Yli kahdeksankiloisia kuolleita haukia"

1:24
Katso kuvat tapahtumapaikalta – kuolleet kalat täyttivät rannan

Rautalampi-järven kalakuolemien tutkimustulosten on määrä valmistua tänään iltapäivällä kello 14, Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen kertoo STT:lle.

Järvestä on viime keskiviikosta lähtien löydetty kuollutta kalaa joitakin tuhansia kiloja, mutta tarkka määrä ei vielä ole viranomaisten tiedossa.

Kaloista ja järvivedestä on otettu näytteet, jotka on toimitettu tutkittavaksi Pohjois-Savon ely-keskukseen. Myös poliisi selvittää, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta.

Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen oli maanantaiaamuna tarkastamassa järveä yhdessä ely-keskuksen kala-asiantuntijan kanssa. Tarkoituksena on kartoittaa, kuinka paljon kuollutta kalaa vielä kelluu järvessä ja sen rannoilla.

–  Todella isojakin kaloja on havaittu. Äsken katsoimme kuvia, että yli kahdeksankiloisia kuolleita haukia on ollut, Sepponen kertoo.

Kalojen määrää on Sepposen mukaan vaikea arvioida silmämääräisesti, koska ne vajoavat helposti upoksiin tuulisella säällä.

–  Lokkimäärästä päätellen kaloja on kyllä ihan kunnolla.

Kalaa kerätty vapaaehtoisvoimin jo jopa tuhat kiloa

Tähän asti kaloja on kerätty vapaaehtoisvoimin, kun ihmiset ovat toimittaneet rannoiltaan löytyneitä kaloja kunnan tuomiin keräyslaatikoihin tai haudanneet ne maahan. Rautalammin ympäristölautakunnan sihteeri Antti Tuppura arvioi maanantaina aamupäivästä, että keräyslaatikoihin on tähän mennessä toimitettu 500–1 000 kiloa kuollutta kalaa.

Sepponen ja Tuppura kertovat, että tutkimustulosten ja kalamäärän kartoituksen perusteella tehdään päätös siitä, ryhtyykö kunta keräystöihin vai jatkuuko kalaraivaus vapaaehtoisvoimin. Järven rannat ovat Tuppuran mukaan isommalle kalustolle vaikeakulkuiset.

Valvontaeläinlääkärin silmämääräisten havaintojen perusteella kalat eivät kuolleet happivajeeseen tai sairauteen, mutta virallisesti mitään mahdollisuuksia ei ole suljettu pois.

Tuppuran mukaan viranomaisten tiedossa on ollut, että Rautalampi-järvessä on vähän vettä ja ravinteita. Vastaavia viranomaisselvittelyä vaativia kalakuolemia järvessä ei kuitenkaan aiemmin ole ollut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja