Kymmenien tuhansien kalakuolemien syinä ainakin levä ja lämpö – Rautalampi-järven katastrofin tutkimukset jatkuvat yhä: "Olosuhteet ovat olleet ilmeisen otolliset"

Ranta täyttyi kuolleista kaloista – Rautalampi-järven kalakuolemat ihmetyttävät 1:24
Katso kuvat kymmenistä tuhansista kuolleista kaloista Rautalampi-järven rannalta!

Rautalampi-järvestä on löydetty viime keskiviikosta lähtien tuhansia kiloja kuollutta kalaa. Pohjois-Savon ELY-keskusten tutkimusten perusteella kalakuolemille ei ilmeisesti ole yhtä syytä.

Kalakuolemien syinä ovat ainakin matala, lämmin vesi sekä runsas levätilanne. Poliisi ei epäile asiassa rikosta.

Järvestä otetuissa vesinäytteissä ei ole toistaiseksi havaittu poikkeavuuksia. Näyteiden tutkinta jatkuu yhä.

Pohjois-Savon ely-keskuksen biologi Ilpo Käkelä kertoo järvi on rehevä. Tässä suhteessa ei ole kuitenkaan tapahtunut mitään merkittävää muutosta, joka selittäisi kalakuolemat.

– Tällä hetkellä siellä on voimakas leväkukinta päällä. Olosuhteet ovat olleet ilmeisen otolliset, koska veden lämpötila on vaihdellut 26:sta 30:een asteeseen. Tämä on varmaan monen tekijän yhteissumma, Käkelä arvioi.

Kuolleiden kalojen joukossa on ollut jopa kahdeksankiloisia haukia. Vapaaehtoiset ovat keränneet kuollutta kalaa arviolta jopa tuhannen kilon edestä.

– Täällä Savossa kalakuolemia esiintyy aika paljon talviaikaan. Ne tapahtuvat yleensä jään alla maaliskuun aikana, viimeistään ennen kuin jäät lähtevät. Kesäaikana tapahtuiva kalakuolemia ei ole ollut täällä viime vuosina ollenkaan tässä mittaluokassa.

Yleisö voi ilmoittaa havainnoistaan tai tiedoistaan poliisin vihjepuhelimeen numeroon 029 541 5232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat