Mainos

Rankkasateet kiusaavat Eurooppaa ja Aasiaa

Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat surmanneet jo kymmeniä ihmisiä Venäjällä ja Kaakkois-Aasiassa. Tulvat ovat koetelleet myös Keski-Eurooppaa.

Novorossijskin tulvat ovat vaatineet jo ainakin 58 ihmisen hengen.


Venäjän Mustanmeren rannikon torstaisen tulva-aallon uhrien lukumäärä hipoo jo kuuttakymmentä, ja alueen tulvat jatkuivat edelleen. Maan hätätilaministeriö kertoi tänään, että tulvissa on kuollut jo 58 ihmistä. Useita ihmisiä on lisäksi kateissa lähellä Novorossijskia, ja satoja rakennuksia on tuhoutunut. Alueella on parhaillaan kymmeniätuhansia lomanviettäjiä, ja monet kuolleista olivat merenrannassa telttailleita matkailijoita. Ministeriön mukaan sääolosuhteet alueella olivat vihdoin paranemassa.

Tonava-joen odotetaan tulvivan Unkarin pääkaupungin Budapestin kohdalla ensi yönä. Joen pinta on noussut jo useita metrejä Keski-Eurooppaa piiskanneiden rankkasateiden vuoksi. Tulvat ovat piinanneet mm. Itävaltaa, Romaniaa, Bulgariaa, Tshekkiä sekä vähemmässä määrin Etelä-Saksaa, Kroatiaa ja Italiaa. Lisäksi Pohjois-Espanjaa ovat piinanneet vesi- ja raesateet ja myrskyt. Tulvat ovat vaivanneet myös Mallorcan lomasaarta ja läntistä rannikkoa Barcelonan seudulla.

Myös Englannin koillisosaan iskivät viikonloppuna rankkasateet, jotka aiheuttivat tulvia. 80 talon asukkaat jouduttiin evakuoimaan pahimmissa tulvissa miesmuistiin.

Sateista maanvyöryjä Aasiassa

Intiassa maanvyörymiä aiheuttaneet rankkasateet vaativat tänään ainakin 33 ihmisen hengen vuoristoisessa Uttaranchalin osavaltiossa. Lukuisia ihmisiä on viranomaisten mukaan lisäksi kateissa, ja monia asuintaloja tuhoutunut eilen alkaneissa rajuissa monsuunisateissa. Monsuunisateet ovat aiheuttaneet tulvia myös Intian itäosassa, viereisessä Nepalissa sekä Bangladeshissa. Toisaalla Intiassa taas kärsitään pahimmasta kuivuudesta 15 vuoteen.

Kiinan eteläosan Hunanin provinssissa sateet ja maanvyörymä ovat myöskin vaatineet ainakin 70 ihmisen hengen ja vahingoittaneet riisisatoja.

Etelä-Koreassa on satanut viikossa kaksi viidesosaa keskimääräisestä vuoden sademäärästä. 14 ihmistä on kuollut tulvissa ja maanvyöryissä, ja useita on kateissa. Sateiden ennustetaan jatkuvan. Tulvat ovat aiheuttaneet tuhoja myös Pohjois-Koreassa, mutta niiden laajuudesta ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomi 12.08.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.