Mainos

Ramos-Horta vannoi presidentinvalan Itä-Timorissa

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Jose Ramos-Horta voitti presidentinvaalit lähes 70 prosentin äänienemmistöllä. Kyseessä olivat ensimmäiset presidentinvaalit Itä-Timorin itsenäistymisen jälkeen.

Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Jose Ramos-Horta on vannonut presidentinvalan Itä-Timorissa. Samana päivänä piskuinen saarivaltio juhli viisivuotista itsenäisyyttään.

Valanvannomistilaisuus pidettiin parlamentissa pääkaupungissa Dilissä, ja siihen osallistui ulkomaisia diplomaatteja sekä Indonesian ja Portugalin ulkoministerit.

Ramos-Horta, 57, lupasi virkaanastujaispuheessaan yhdistää Itä-Timorin kansan ja turvata maan vakauden. Hän vetosi myös nuoriin, jotta nämä luopuisivat katuväkivallasta ja työskentelisivät Itä-Timorin hyvinvoinnin puolesta.

- Kostolla ja väkivaltaisuuksilla emme voita mitään, hän sanoi. - Sydämen ja mielen omallatunnolla sekä kirjoilla ja tietokoneilla, niillä voimme voittaa.

Hän lupasi myös uudistaa asevoimia ja poliisilaitosta. Asevoimien ja poliisin kilpailevat ryhmittymät ajautuivat viime vuonna keskenään kahnauksiin, jotka lopulta syvenivät joukkoväkivaltaisuuksiksi. Yhteenotoissa sai surmansa lähes 40 ihmistä ja noin 150 000 muuta joutui pakenemaan kodeistaan.

Ramos-Horta sai tämän kuun alussa pidetyllä presidentinvaalien toisella kierroksella lähes 70 prosenttia annetuista äänistä. Presidentinvaalit olivat ensimmäiset itsenäisessä Itä-Timorissa. Portugalin entinen siirtomaa itsenäistyi Indonesiasta vuonna 2002.

Itä-Timorissa vietettiin tänään myös itsenäisyyspäivää. Mitään suurta juhlamieltä päivä ei kuitenkaan nostattanut. Maan talous on varsin huonossa kunnossa, ja monet itätimorilaiset ovat hyvin epävarmoja tulevaisuutensa suhteen.

Nuorisotyöttömyys on yli 40 prosenttia, ja Maailmanpankin arvion mukaan yli 20 prosenttia kansasta elää alle dollarilla päivässä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.