Rakkauden asiantuntija: Toimivassa parisuhteessa on kaksi ääntä

Noin 90 prosenttia AVAlaisista uskoo, että yhteiset päämäärät pitävät parisuhteen koossa. Samaa mieltä on myös parisuhdeterapeutti Kaarina Vanhanen, joka muistuttaa, että toimiva parisuhde on täynnä kompromisseja – ja siinä on huomioitu kaksi ääntä.

Noin 90 prosenttia AVAlaisista uskoo, että yhteiset päämäärät ovat tärkeitä hyvässä parisuhteessa. Samaa mieltä on myös perhe- ja parisuhdeterapeutti Kaarina Vanhanen.

– Ihan jo sen takia, että luotsataan sitä, että ollaan menossa samaan suuntaan. Se voi säästää monilta konflikteilta ja törmäyksiltä, Vanhanen toteaa.

Monien parien yhteistä matkaa helpottanut nainen on sitä mieltä, että parisuhde on pitkälti yhteistä kasvamista: sitä, miten yhteiselle matkalle lähdetään, kuinka paljon siihen satsataan, ja miten vaikkapa konflikteihin asennoidutaan.

Miksi AVAlaisten mielestä päämäärät merkitsivät?

"Ei vakavasta parisuhteesta voi pidemmän päälle tulla mitään, jos yksi tavoittelee kuuta ja toinen Marsia. Kyllä näkemykset täytyy tietyissä asioissa mennä yksiin, että arki sujuu."

"Eihän yhteistä arkea ja tulevaisuutta vakavalla pohjalla voi edes harkita, jos ei olla samoilla linjoilla parisuhteessa. Kaikki ajallaan ja oman suhteen vauhdilla. Toki kaikilla pitää olla omiakin elämän etappeja ja tavoitteita elämässä. Ne tosin saattavat koetella suhdetta, esimerkiksi toisen uusi opiskelupaikka, työ, mahdollinen muutto toiselle paikkakunnalle..."

"Kyllä yhteiset päämäärät ovat tärkeitä. Nekin voivat muuttua ajan myötä. Ennen itseäni ei esimerkiksi sen kummemmin kiinnostanut mennä naimisiin, mutta nyt olen ollut melkein 6 vuotta ihanan mieheni kanssa ja ei haittaisi yhtään, vaikka hän kosisi. Kumpikaan emme kuitenkaan koe pakollisena mennä naimisiin, mutta olisihan se sellainen "virallinen seremonia". Lapsiakin molemmat haluamme, hankkimisajankohdista olemme hieman eri kannoilla, mutta pari vuotta voi vielä odotellakin. Sitten myös ne pienet elämän päämäärät ovat tärkeitä!"

"Ei kai siitä muuten mitään tule. Kun miettii yhteistä tulevaisuutta, pitää olla avoin ja suora. Me päätimme olla hankkimatta lapsia ja menemättä naimisiin. Luvattiin, että pidetään toisistamme huolta ja vanhetaan yhdessä. Vitsaillaan, että kun ollaan vanhoja kärttyisiä käpyjä, niin minä en enää kuule mitään ja mies ei sitten muista. Ei jakseta nyt eikä myöhemminkään ottaa paineita mistään päämääristä ja etapeista, kyllä niitä elämä heittää eteen jos heittää."

Tällaisia Vanhasen mukaan yhteiset päämäärät voivat esimerkiksi olla suhteen kehityksen aikana.

1. Luodaan hyvä parisuhde

Kun perhettä ei vielä ole ja suhde on vasta aluillaan, halutaan rakentaa hyvä parisuhde, luoda se. Opitaan hyvä keskustelukulttuuri ja sitoudutaan toiseen, samalla itsenäistytään lapsuuden perheestä.

– Hyvä seksuaalisuuskin pitää rakentaa. Harvalla sekään toimii heti optimaalisesti, vaan kehkeytyy sellaiseksi ajan kanssa, kun toinen tunnetaan paremmin, nainen muistuttaa.

2. Rakennetaan sosiaaliset suhteet

Vaikka parisuhteen alussa tuntuisi, että toinen ihminen, puuttuva palanen, täyttäisi koko elämän, ei tilanteeseen voi umpioitua. Parisuhteellisetkin tarvitsevat toisia ihmisiä ympärillään.

– Yritetään etsiä se elämän tyyli: ketä tavataan, kenen kanssa vietetään aikaa ja minkä verran. Ympärillä olevat verkostot ja todellisuus pitää myös huomioida, Vanhanen kertoo.

3. Mitä me haluamme?

Kun suhde on kunnossa ja toinen on jo tuttu, voidaan miettiä, mitä elämältä halutaan. Haluaako pariskunta lapsia? Haluavatko he turvaa ja vakavuutta, mahdolliseen aviositeen luomisen? Entä miten tuleviin vaikeuksiin, kuten vaikkapa lapsettomuuteen, suhtaudutaan?

– Jos vaikeuksia tulee, pitää olla taisteluhenkeä, jotta kumppanuus löytyisi.

4. Kasvu hyväksi vanhemmaksi

Kun suhteella on jo elinikää runsaasti, avioliittokin saatettu solmia ja perheenlisäys takana, voi pariskunta keskittyä hyvään vanhemmuuteen.

Vanhasen mukaan tässä vaiheessa opitaan nauttimaan vanhemmuudesta.

– Se voi tehdä elämän hyvinkin rikkaaksi. Tuolloin tehdään asioita perheen kanssa, harrastetaan yhdessä. Omia hetkiä pitää kuitenkin olla tarpeeksi, eikä kaikkea tarvitse tehdä aina perheen kanssa.

5. Aikaa itselle ja parisuhteelle

Lasten kasvaessa parisuhde rakentuu rinnalla. Kun lapset ovat itsenäistyneet, löytyy aikaa parisuhteellekin enemmän.

– Mitä sitten, kun on taas aikaa? Matkustetaanko vai mökkeilläänkö? Siihen pitää sopeutua, että lapset kasvavat ja koti on tyhjä. Mukaan voi tulla myös kokonaan uudenlaisia rooleja, kuten isovanhemmuus. Yhteisiä tavoitteita pitää tarkistaa tilanteen mukaan ja pohtia, nauttivatko molemmat, Vanhanen selittää.

Tärkeintä Vanhasen mukaan on se, että suhdetta hoitaa – missä tahansa vaiheessa se sitten olisikaan.

– Suhdetta pitää ravita. Kaikenlaisia tunteita voi ilmaista, jos ollaan vuorovaikutuksessa. Pitää olla terveen itsekäs, jotta omat tarpeet ja tavoitteet voi tuoda esille. Ei voi elää vain toisen elämää, sillä se voi kostautua.

– Parisuhteessa on kaksi ääntä, asiantuntija tiivistää.

AVAn kyselyssä annettiin yhteensä 227 ääntä.

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat