Parisuhde hiipumassa? Tunnista varoitusmerkit!

Parisuhde saattaa tuntua taivaalliselta suhteen alkumetreiltä, mutta ajan myötä yhteiselo saattaa alkaa maistua lähes pakkopullalta. Lue vinkit parisuhteen hiipumisen varoitusmerkeistä ja kuinka suhteeseen saa uutta potkua!

Jokainen parisuhde menettää ajan mittaan osan jännittävyydestään ja kiinnostavuudestaan. Varma merkki parisuhteen hiipumiselle on kyllästyminen. Jos toinen tai kumpikin osapuoli kyllästyy parisuhteeseen, toisen seura ei enää tunnu antoisalta ja kiinnostavalta. Tästä huolimatta parisuhde voi kuitenkin vielä kehittyä ja osapuolet voivat välttyä erolta. Onkin syytä huomata ajoissa mahdolliset hälytysmerkit, jotta suhteen korjaamiseen voidaan ryhtyä ennen kuin se on liian myöhäistä.

Alussa kaikki on kivaa, mutta lanka palaa

Parisuhde on jännittävimmillään aivan alussa. Kumppanukset haluavat tutustua toisiinsa ja uppoutuvat keskusteluihinsa eivätkä voi olla toisistaan lainkaan erossa. Suhde kehittyy ja syvenee päivä toisensa jälkeen. Lopulta tulee kuitenkin eteen se päivä, kun parisuhteen osapuolet tottuvat toisiinsa. Alun kiihkeä uteliaisuus ja täydellinen omistautuminen toiselle alkaa siirtyä historian lehdille.

Kun toinen osapuolista puhuu päivän aikana tapahtuneista asioista, toinen ei aina edes kunnolla kuuntele, nyökyttelee vain päätään muka mielenkiinnon merkiksi. Molemminpuolinen kiinnostus ja kommunikointi vähenevät ja suhde tuottaa entistä vähemmän tyydytystä. Osapuolet saattavat hiljalleen suunnata tarmoaan enemmän työhön, harrastuksiin tai ystäviin kuin itse parisuhteeseen. Mitä vähemmän kumppanit ovat keskenään, sitä vähemmän he enää toisiaan kaipaavat. Jossakin vaiheessa tulee eteen se, että jompikumpi osapuoli huomaa, että häntä kiinnostaa huomattavasti enemmän jokin muu henkilö kuin oma kumppani. Tämä voi johtaa parisuhteen ulkopuoliseen rakkaussuhteeseen tai jopa avioero.

Hälytysmerkit parisuhteen hiipumisesta

Seuraavassa on lueteltu seikkoja, jotka saattavat kertoa parisuhteen heikkenemisestä:

– Keskustelu kumppanin kanssa ei enää kiinnosta.

– Tiedät jo ennalta, mitä kumppani on sanomassa.

– Vietät mieluummin vapaa-aikaasi kavereiden ja ystävien seurassa kuin oman kumppanin kanssa.

– Alat harkita muihin ihmisiin tutustumista tai vietät aikaa nettien parinhakupalstoilla.

– Keksit tekosyitä välttääksesi yhteisiä hetkiä.

– Kun vietätte aikaa yhdessä, kumpikin uppoutuu täysin omiin puuhiinsa.

– Et enää vaivaudu miettimään yhteistä tulevaisuutta.

Suhteen hiipuessa tuntuu siltä, että ruoho on vihreämpää aidan takana. Näin se toki hetken on, mutta arki tulee jokaiseen parisuhteeseen. Realiteetti on se, ettei ole olemassa suhdetta, jossa ei joskus mene huonosti. Tämä pitää vain hyväksyä tai sitten pysyä sinkkuna.

Näin parisuhteen saa taas hehkumaan

Tärkeintä on se, että parisuhteeseen kyllästyneen henkilön tulisi ilmaista avoimesti näkemyksensä ja ehdottaa keinoja, jotka hänen mielestään saisivat parisuhteen jälleen kukoistamaan. Toisen osapuolen on perin vaikea tietää mikä suhteessa mättää, jollei asioista keskustella avoimesti. Mikäli ollaan vaiheessa, jossa perintöhopeita ollaan pistämässä jakoon, niin viimeistään silloin pitäisi olla rohkeutta sanoa suoraan, mikä suhteessa on huonoa.

Tärkeää on myös se, että vältetään ajattelemasta vain omaan itseään ja lopetetaan jatkuva ruikuttaminen omista asioista. Mikäli toinen yrittää tosissaan saada aikaan muutosta tilanteeseen, niin toisen osapuolen ei pidä sulkeutua itseensä ja olla passiivinen. Parisuhde vaatii kummankin panostusta asiaan. Parisuhde on aina tiimityötä.

On muutama muu hyvä keino, joiden avulla suhteeseen voidaan jälleen saada särmää:

– Pitäkää yllä ulkoista viehätysvoimaanne! Tutkimusten perusteella naisilla on taipumusta lihoa parisuhteen vakiinnuttua. Myös miehet ukkoutuvat. Liikunta jää vähemmälle oluen ja television vallatessa entistä suuremman siivun vapaa-ajasta. Tämä näkyy lopulta miehen vyötärössä.

– Tehkää yhdessä uusia asioita. Pyrkikää löytämään jotain sellaista, jota kumpikaan ei ole koskaan aikaisemmin kokeillut. Tällöin teillä voi olla hauskempaa kuin osasitte kuvitellakaan. Yhteinen uusi harrastus voi helposti tuoda rakkauden takaisin.

– Flirttailkaa toisillenne. Arki on perin usein tasapaksua puurtamista, joten pieni flirtti silloin tällöin voi kummasti piristää elämää.

– Hankkikaan yhteisen maun mukaisia eroottisia videoita. Seksi voi kiihottavan elokuvan jälkeen olla yhtä kuumaa ja kiihkeää kuin suhteen alussa.

– Harrastakaa yhdessä kaikkea sellaista mistä nautitte. Yhteiset harrastukset antavat tilaisuuden keskinäiseen vuorovaikutukseen. Samalla suhteestanne tulee antoisampi ja syvempi. On parisuhdetta erittäin terveyttävää viettää edes hiukan yhteistä aikaa.

– Yllättäkää toisenne silloin tällöin ja olkaa huomaavaisia toisillenne. Tehkää joskus jotain täysin spontaania ja odottamatonta. Käykää ex tempore elokuvissa, ravintolassa syömässä, viettäkää viikonloppu kylpylässä tai tilatkaa vaikka viikonloppumatka Pariisiin.

– Keskustelkaa keskenänne. On perin helppoa asettaa työ, lapset, harrastukset tai sosiaaliset tapahtumat kumppanin edelle. Säännölliset yhteiset keskustelut ovat parisuhteen säilymisen kannalta hyvin tärkeitä.

Moni mies hoitaa autoaan tai moottoripyöräänsä innokkaammin kuin parisuhdettaan. Parisuhde ei kuitenkaan syvene ja kehity, jos sille ei vaivaudu uhraamaan aikaa. Naisilla taas on tapana käyttää seksiä koston välineenä. Seksiä ei tipu, jos mies on käyttäytynyt naisen mielestä jotenkin törppömäisesti. Moinen on kaksiteräinen miekka, joka iskee lopulta myös naiseen itseensä. Mies hakee ajan myötä seksiseuran muualta tai viettää aikaansa nettipornon parissa. Hyvä seksi kuuluu aina vahvaan parisuhteeseen. Tärkein pointti parisuhteen vahvistamisessa on kuitenkin muistaa se, että kumppanusten on kiinnitettävä huomiota kehittymiseensä sekä yksilönä että parina.

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja