Rakennusliitolta kovia syytöksiä: Karanteenissa olevia ulkomaalaisia työntekijöitä vaadittu töihin, samoissa majoitushuoneissa jopa neljä ihmistä – "Aito vaara, että korona lähtee leviämään"

Työliikenne avautuu, miten korona-aika näkyy rakennusalalla? 9:47

Hallituksen päätös kansainvälisen työmatkaliikenteen helpottamisesta tulee mitä luultavimmin vaikuttamaan etenkin rakennustyöntekijöiden elämään.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun työmailla työskentelee paljon virolaisia, jotka voivat ensi torstaista alkaen taas matkustaa kotimaansa ja Suomen väliä vapaammin.

Matkustajilta edellytetään kuitenkin edelleen kahta viikkoa karanteenia vastaavissa olosuhteissa Suomeen saapumisen jälkeen. Tästä huolimatta Rakennusliitto pelkää, että päätös nostaa merkittävästi koronatartuntariskiä työmailla.

– On ihan aito vaara, että korona lähtee leviämään, puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo.

Karanteeniolosuhteita ei ole aina järjestetty kunnolla

Ammattiliiton mukaan karanteeniolosuhteita ei tähänkään mennessä ole useilla työmailla järjestetty kunnolla. Osaa majoituksista puheenjohtaja Harjuniemi kuvailee jopa "ala-arvoisiksi".

– Jos samassa huoneessa on neljä tai kolme kaveria, niin yritäpä siinä sitä karanteeninomaista olosuhdetta, Harjuniemi selittää.

Ahtaan yhteisasumisen lisäksi ulkomailta tulleet työntekijät ovat Harjuniemen mukaan voineet liikkua työmaa-alueilla.

Hänen mukaansa työnantajat ovat jopa kehottaneet tekemään töitä karanteeniaikana sillä perusteella, että työmaalla pystyy olemaan karanteeniolosuhteissa. Joissakin tapauksissa tätä on jopa vaadittu.

– Ilman muuta jos työvoiman liikkuvuutta vapautetaan, niin karanteenin pitää olla aito ja oikea. Silloin ollaan kaksi viikkoa kerta kaikkiaan karanteenissa ja piste, hän vaatii. 

Harjuniemi muistuttaa, että Suomessa on 15 000 työtöntä rakentajaa. Liiton mielestä työvoimaa pitäisi etsiä nyt heidän joukostaan, ei ulkomaisista työntekijöistä, joiden karanteeniolosuhteista ei ole kunnolla huolehdittu.

Rakennusteollisuus: Olemme jakaneet hallituksen ohjeita

Työnantajia edustavan Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randellin mukaan Rakennusteollisuus on vain jakanut eteenpäin hallitukselta tulleen tulkinnan työssä käymisen mahdollisuudesta.

– Sisäministeri Maria Ohisalo eilen totesi, että työssä voi käydä sen jälkeen, kun tänne tulee, mutta pitää noudattaa karanteeninomaisia olosuhteita, MTV:n Uutisaamussa vieraillut Randell toteaa.

– Odotamme torstaina lisätietoja asiasta, ja käymme viranomaisten, tilaajien ja työntekijöiden edustajien kanssa keskusteluja siitä, miten voidaan huolehtia olosuhteista, kun työntekijät palaavat Suomeen.

Randellin mukaan työmailla noudatetaan erityistä varovaisuutta koronan ehkäisemiseksi, muun muassa turvaväleillä ja käsihygienialla.

– Työjärjestelyjä on tehty, että sosiaalisia kohtaamisia olisi mahdollisimman vähän. Ja kun töistä palataan, niin sosiaalisia kohtaamisia pitää välttää.

"Asumisolosuhteet vaihtelevat"

Randell myöntää, että osa ulkomailta Suomeen tulleista työntekijöistä asuu yhteisasunnoissa. Hän kuitenkin korostaa, että monet asuvat "säädyllisissä olosuhteissa".

– Parakeissa asuu hyvin vähän henkilöitä. Monet asuvat pysyvämmissä asunnoissa.

– Olosuhteet tietenkin vaihtelevat, kun puhutaan useammasta kymmenestä tuhannesta henkilöstä.

Randellin mukaan yhteisasunnossa majoittuvien pitäisi kaikkien olla eristyksessä, jos jollakin asukkaalla todettaisiin koronavirustartunta.

Lue myös:

    Uusimmat