Rakennusala myöntää ulkomaisten työntekijöiden koronavaaran: "Palkka motivoi sairaana töihin" – MTV vieraili työmaalla, jossa kasvomaski voi aiheuttaa turvallisuusriskin

4:10
Katso videolta, mitä MTV:n vierailemalta työmaalta selvisi!

Rakennusteollisuus RT valmistelee testaussuositusta ulkomailta saapuvalle työvoimalle. Rakennusalan ammattilaisten mukaan testauksesta voisi olla hyötyä, sillä työmaaympäristössä esimerkiksi turvavälien pitäminen on välillä vaikeaa ja ulkomaista työvoimaa on alalla paljon. MTV vieraili helsinkiläisellä rakennustyömaalla.

Rakennusliike SRV rakentaa Meilahden sairaala-alueelle Siltasairaalaa, joka korvaa Töölön sairaalan sekä osia nykyisistä Syöpätautien klinikan toiminnoista. 

SIltasairaalan työmaalla työskentelee arkisin yli 450 työntekijää. Se on yksi pääkaupunkiseudun isoista rakennustyömaista. Työvoimasta noin kolmasosa tulee ulkomailta. Suuri osa saapuu Baltian maista, joissa vallitseva koronatilanne on varsin erilainen kuin Suomessa.

Rakennusliitto pitää asiaa esillä

Huolestunut Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo MTV Uutisille, että ulkomailta tuleva työvoima ei huolehdi turvallisuustoimenpideistä samalla tavalla kuin suomalaiset. Harjuniemen mukaan rakennustyöpaikoista voi muodostua koronalinkoja.

– On tylyä sanoa, mutta mielestäni kotoperäinen työvoima huolehtii suojauksista paremmin kuin ulkomaalainen. Siinä on myös aina melkoinen vaara, kun tullaan maista, jossa koronatilanne on lähtenyt käsistä. Riski on melkoinen. Avoimet satamat ja rakennustyöpaikat tuottavat täten varsinaisen koronalingon.

Turvallisuustoimenpiteisiin saatetaan suhtautua eri tavalla myös rahan takia. Harjuniemen mukaan mailla on erilaisia tartuntatautipäivärahakäytäntöjä.

– Suomalaisten tilanne on turvatumpi kuin niiden työntekijöiden, joiden sosiaaliturva järjestyy esimerkiksi Virossa, Latviassa, Liettuassa tai Puolassa. Siellä tartuntatautipäiväraha ei kohtele yhtä hyvin työntekijöitä. Palkka, mikä täältä on saatavissa motivoi ihmisiä tulemaan oireisina ja jonkin verran sairaana töihin. 

Negatiivinen testitulos edellytyksenä työntekoon?

Rakennusteollisuus RT valmistelee tällä hetkellä testaussuositusta ulkomailta saapuvalle työvoimalle. RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoo, että suositus tulisi koskemaan kaikkia rajan yli Suomeen tulevia rakennustyöntekijöitä.

Rakennusalalla puhuttaisiin tällöin tuhansista työntekijöistä.

–Tällöin yritykset edellyttäisivät negatiivista testitulosta töihin pääsemisen ehtona. Jos valtion osalta tällainen testaamissuositus annetaan rajan ylittäville, voisimme tällaisen suosituksen meidän esiyrityksille antaa, Randell kertoo.

Randell kuitenkin muistuttaa, että jokainen yritys tekee itse omat päätöksensä, eikä mikään voimassa oleva lainsäädäntö voi yksiselitteisesti määrätä kaikkia hakeutumaan testeihin.

Rakennusliiton Harjuniemi pitää valmisteltavaa suositusta kaiken kaikkiaan hyvänä asiana.

– Jos tämä saadaan koskemaan kaikkia rajojen yli tulevia ihmisiä, on sama sääntö kaikille. Sittenpä loppuu epäluulot ja miettimiset. Hälventää pelkoja täkäläisten rakentajien keskuudessa.

"Asettaa meille kuitenkin jonkin sortin haasteita työvoiman saatavuuden kannalta"

MTV Uutiset Live kurkisti Siltasairaalan työmaa-alueelle, jossa käy kova tohina vuonna 2022 rakennettavan sairaalan valmistumiseksi.

Paikalle saapunut SRV:n turvallisuuspäällikkö Aleksi Auer myöntää korona-ajan olevan rakennustyömaille iso haaste. Mahdollinen testaaminen vaikeuttaisi tilannetta entisestään.

– Kaikkien työterveysturvallisuuden varmistamiseksi valtiovallan toimet ovat positiivisia. Tämä saattaa asettaa meille kuitenkin jonkin sortin haasteita työvoiman saatavuuden kannalta, Auer kertoo.

Auerin mukaan SRV:llä työturvallisuuteen liittyvät toimintavat ovat kuitenkin tähän mennessä vakiintuneet: turvavälit pitävät, ihmiset käyttävät ahkerasti maskeja ja siivoustoimenpiteitä on lisätty.

– Meidän työmaan ansiokas työturvallisuusorganisaatio pitää huolen siitä, että kaikki ohjeistukset ovat seinillä ja ne pysyvät ajantasalla. Huolehdimme myös, että valvonta toimii ja työntekijät käyttäytyvät annettujen ohjeiden mukaisesti.

Kasvomaskien käyttäminen haastavaa

Vaikka erilaisten maskien käyttö työmaalla onkin ollut tuttua rakentajille jo vuosia, tuottaa esimerkiksi kasvomaskin kanssa fyysinen työskentely paikoin isoja haasteita.

– Maskeja voi toki käyttää työskennellessä, mutta rillit menevät huuruun ihan varmasti. Erilaiset visiirit yhdistettynä kasvomaskiin saattavat toki estää huurtumista, Auer kertoo.

– Kun taas lasit huurtuvat, sitä kautta saattaa syntyä korkeampaa tapaturmariskiä, se on hyvä huomioida kun punnitaan virustaudin aiheuttamaa riskiä.

Turvallisuusjohtaja kertoo yläpuolella olevalla videolla: Tästä syystä kasvomaski voi olla työmaa-alueella turvallisuusriski.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja