Rakastan siivoamista! – Näin naiset perustelevat mieltymystään

Yhdysvaltalainen Realsimple.com -sivusto kyseli lukijoiltaan, pitävätkö he siivouksesta. Lähes 90 prosenttia vastasi kyselyyn myöntävästi. Lue lukijoiden perustelut erikoiselle mieltymykselleen ja asiantuntijoiden ajatukset aiheesta.

1. Tunnen, että olen saanut jotakin aikaan

– Siivotessa näemme, mitä olemme saaneet aikaan. Monissa tehtävissä ja töissä emme näe heti selvästi työmme tuloksia, kertoo tohtori Fugen Neziroglu New Yorkista. Useat kyselyyn vastanneet kertoivatkin, että siivoamisen ilo tulee työn konkreettisesta tuloksesta. – Saan tyydytystä siitä, että saan puhtaan kodin, jossa tavarat ovat järjestyksessä, kertoo yksi kyselyyn vastanneista ihmisistä.

2. Se rauhoittaa mieltä

Monet sivuston lukijat kertoivat, että siivoaminen saa heidät tuntemaan itsensä rauhalliseksi. Tohtori Rebecca Beaton kertoo, että hän rohkaisee potilaitaan ajattelemaan siivousta terapiamuotona.Beaton työskentelee Georgiassa ahdistuksen- ja stressinhallintaa tutkivassa instituutissa. – Kun siivoamme ympäristöämme, voi tuntua siltä, kuin siivoisimme samalla mieltämme", Beaton sanoo.

3. Se on tapa hallita asioita

– Asuminen siistissä tilassa antaa meille tunteen siitä, että hallitsemme ympäristöämme ja se tuo meille lohtua, sanoo Maria Ping, sairaanhoitajaopiskelija ja kahden lapsen äiti Chicagosta. Ping kertoo siivoavansa talonsa aina ennen lomalle lähtöä. – On ihanaa lähteä lomalle kun tietää, että talo on hyvässä kunnossa ja kun tulen kotiin maanantaina, kaikki näyttää samalta.

Tohtori Beaton sanoo, että saatamme kontrolloimme innokkaimmin ympäristöämme siivoamalla silloin, kun tunnemme, ettemme pysty kontrolloimaan muuta elämäämme. – Emme voi pakottaa pomoamme arvostamaan töissä pitämäämme esitelmää, mutta voimme pitää kotimme puhtaana ja kutsuvana tilana, joka antaa meille iloa, Beaton sanoo.

4. Se vähentää stressiä

Tura Karras, 34, avustava toimittaja ja freelancer New Yorkista, oli muuttamassa asuntoonsa, ja huomasi viettävänsä useita päiviä siivoten vanhaa asuntoaan saadakseen takuuvuokran takaisin. Muutama päivä myöhemmin rakennuksen tarkastaja soitti Karrakselle ja kertoi, ettei 19 vuoden uransa aikana ollut koskaan nähnyt asukkaan jättävän asuntoa yhtä puhtaaksi. Silloin Karras tajusi, että hän oli käyttänyt siivousta käsitelläkseen muuton aiheuttamaa stressiä.

Karraksen lisäksi monet kyselyyn vastaajat kertoivat siivoavansa saadakseen tauon töistä ja jokapäiväisestä elämästä.

5. Se on meditaation muoto

Nopeatahtisessa, työkeskeisessä elämässä siivoamisen vetovoima saattaa johtua siitä, ettei siivotessa tarvitse juurikaan ajatella.Yllättävän suuri osa kyselyyn vastaajista sanoi, että siivous on oikeastaan rentouttava aktiviteetti.

Tämä kuulostaa järkevältä Karem Millerin, kalifornialaisen zen-buddhalaisen papin mielestä.

– Kotityöt voivat olla meditaation muoto siitä syystä, että tehtävät ovat yksinkertaisia fyysisiä tehtäviä, jotka toistuvat. Sinun ei tarvitse miettiä kuinka teet nämä tehtävät, ei tarvitse mennä kouluun ja kehittää näitä taitoja, vaan voit vain mennä ja tehdä ne, sanoo Miller.

6. Se on mieltä nostattava kuntoilumuoto

Siivous kuluttaa kaloreita ja tekee hyvää kropallemme, mutta se myös lisää endorfiinejä, jotka ovat hyvänolontunteita aiheuttavia kemikaaleja aivoissamme, sanoo tohtori Marla Deibler.Deibler johtaa Philidelphiassa sijaitsevaa henkisen terveyden keskusta. Deiplerin mukaan the British Journal of Sports Medicine -sivuston tutkimuksessa vuonna 2008 oli huomattu, että vain 20 minuutin siivous viikossa vähentää stressiä ja riskiä kohdata psykologisia ongelmia. Siivoaminen ei siis vain paranna oloa, vaan se toimii myös ennaltaehkäisevästi.

7. Se kuvaa sitä, mitä olen ja mitä tunnen

Tohtori Beaton tietää, miten sotkuinen ja likainen tila voi vaikuttaa mielenterveyteen. – Sotkuisuus kotona vähentää henkilön omanarvontuntoa, sanoo Beaton.

Sotkuinen koti voi kertoa siitä, ettei ihminen tunne oloaan hyväksi. – Ihmiset pitävät todennäköisemmin huolta ympäristöstään vähemmän, kun he eivät tunne oloansa hyväksi. Ja mitä kaoottisemmaksi ympäristö muuttuu, sitä huonommaksi he tuntevat olonsa, sanoo Deipler.

Lähde: realsimple.com

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat