Rajut maastopalot tappoivat ihmisiä autoihinsa Portugalissa – "Koko kaupunki näytti tulipallolta"

Portugalin metsä- ja maastopaloissa on kuollut ainakin 31 ihmistä vuorokauden kuluessa, pelastusviranomaiset kertoivat maanantaina. Palot ovat aiheuttaneet tuhoja maan keski- ja pohjoisosissa.

Palot ovat vaatineet kuolonuhreja Keski-Portugalissa Coimbran, Castelo Brancon ja Viseun alueella sekä Pohjois-Portugalin Aveirossa.

– Suurin osa uhreista on kuollut autoihinsa, mutta olemme löytäneet ruumiita myös taloista, kertoi Oliveira do Hospitalin kaupungin johtaja Jose Carlos Alexandrino.

– Koko kaupunki näytti tulipallolta ja liekkien ympäröimältä.

Viseun alueella asukkaat turvautuivat vesiletkuihin, kun he yrittivät suojella kotejaan tulelta. Teillä oli kaatuneita sähköpylväitä ja hylättyjä autoja. Savua oli kaikkialla.

Samanlainen tilanne oli Coimbrassa. Liekkejä oli sammuttamassa satoja palomiehiä.

– Se oli helvetti, aivan kauheaa. Tulta oli joka suunnassa, eräs asukas kuvaili tv-haastattelussa.

Surmansa saaneiden joukossa oli kaksi noin 40-vuotiasta veljestä, jotka yrittivät estää tulen leviämistä.

Espanjan pääministeri syyttää tuhopolttajia

Myös Espanjassa maastopaloissa on kuollut ainakin kolme ihmistä. Pääministeri Mariano Rajoy syytti paloista tuhopolttajia. Tilanne paheni, kun hurrikaani Ophelia toi alueelle kovia tuulia.

– Se, mitä täällä tapahtuu, ei ole sattumaa. Tämän on joku aiheuttanut, Rajoy sanoi osallistuessaan minuutin hiljaisuuteen Galiciassa.

Hän kertoi, että paloja syttyi viidessä paikassa samanaikaisesti varhain sunnuntaina. Myös aluehallituksen johtaja Alberto Nunez Feijoo syytti paloista "terroristituhopolttajia".

– Galicia ei pala itsestään, Galiciaa poltetaan, hän sanoi.

Vigon kaupunki on avannut kaksi urheilukeskusta niille, jotka eivät pysty palaamaan koteihinsa. Lisäksi hotelleista on varattu huoneita pakeneville.

Ainakin kymmenen koulua perui oppitunteja maastopalojen takia, kertoivat paikalliset viranomaiset.

Galiciassa sään ennustetaan kylmenevän ja muuttuvan sateiseksi alkuviikon aikana, mikä helpottaa sammutustöitä. 

Lue myös:

    Uusimmat