Rajumyrskyn rippeet saavuttaneet Suomen

Etelä-Ruotsissa jopa yli 30 metriä sekunnissa puhaltanut Emil-myrsky on lähestymässä Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli puhaltaa myrskylukemissa jo Suomen merialueilla - maa-alueille tullessa sen arvellaan heikentyvän, mutta puhaltavan koko päivän silti navakasti.

– Räntä- ja lumisade on jo rantautunut Lounais-Suomeen, josta se aamun aikana liikkuu kohti itää ja koillista. Aamukuuden jälkeen lunta ja räntää sataa laajalti Uudeltamaalta Satakuntaan ulottuvalla alueella, meteorologi Antti Jylhä-Ollila Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Etenkin lounaisessa Suomessa ajokeli voi päivän mittaan muuttua erittäin huonoksi.

– Lumi pöllyää nyt aikalailla, joten ajokeli tulee olemaan aamuliikenteen aikana erittäin huono maan eteläosissa, päivällä maan keskiosissa. Eteläisillä ja lounaisilla merialueilla tuuli puhaltaa lähes myrskylukemissa koko tämän vuorokauden ajan, Jylhä-Ollila sanoo.

Sähkökatkot etelässä mahdollisia

Märkä lumi voi myös kaataa puita, jotka ovat kärsineet edellisistä myrskyistä. Meteorologi Jylhä-Ollila uskoo kuitenkin, että tuulituhot jäävät melko vähäisiksi.

– Etelä- ja Keski-Suomessa voi kyllä tapahtua lumen kertymistä puihin, mikä yhdessä tuulen kanssa voi aiheuttaa puustovaurioita ja sitä kautta sähkökatkoja, mutta missään tapauksessa tässä ei ole mitään tapaninpäivän myrskyyn verrattavaa tapahtumassa.

Jylhä-Ollilan mukaan matalapaine pyörii Suomen yllä vielä ensi yönä, ja sateita leviää illan aikana pohjoiseen ja huomenna Etelä-Lappiin.

– Etelässä sää lauhtuu niin, että sateet muuttuvat ainakin Salpausselän eteläpuolella silkaksi vedeksi iltaan mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat