Mainos

Rajuja taisteluja Kabulin lähellä

Afganistanin syrjäytetyn hallituksen ja kiihkoislamilaisen Taliban-liikkeen joukot kävivät tänään kiivaita taisteluja vain kymmenisen kilometriä maan pääkaupungista Kabulista.

Entisen hallituksen joukot tulittivat raketein ja tykein Talibanin sotilaita, jotka puolustavat Kabuliin johtavaa tärkeää solaa ja sitä ympäröiviä kukkuloita kaupungin pohjoispuolella.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään päätöslauselmaehdotuksesta, jossa Afganistaniin vaaditaan aselepoa ja poliittisia neuvotteluja.

Taliban ei suostu vallanjakoon

Afganistanin pääkaupungin Kabulin vallannut Taliban-liike ei suostu minkäänlaiseen vallanjakoon entisen hallituksen kanssa.
-Emme perusta yhteistä hallitusta niiden kanssa, jotka ovat tuhonneet maamme ja häpäisseet jihadin (pyhän sodan), Talibanin hallitusneuvoston vt. johtajan mullah Mohammed Hassanin kerrottiin sanoneen YK:n Afganistanin-lähettiläälle Norbert Hollille.

Syrjäytetyn presidentin Burhanuddin Rabbanin hallitus pakeni Kabulista Talibanin marssiessa kohti kaupunkia syyskuun lopussa.

Naisprofessori vetosi Talibaniin

Afganistanilainen naisprofessori on vedonnut Kabulin uusin vallanpitäjiin, kiihkoislamilaiseen Talibaniin, jotta naiset saisivat edelleen olla kodin ulkopuolella töissä ja tytöt käydä koulua.

Arkeologian professorin Sidiqa Sidiqin vetoomuksessa on runsaasti lainauksia Koraanista. Niiden avulla hän pyrkii todistamaan, että naisten pakottaminen kodin seinien sisäpuolelle on vastoin islaminuskoa.

Sidiq kirjoittaa, että monet naiset saattavat ajautua "likaisiin töihin" kuten prostituutioon ruokkiakseen lapsensa. Pelkästään Kabulissa on läntisten avustustyöntekijöiden arvion mukaan ainakin 30 000 sotaleskeä, jotka ovat lastensa yksinhuoltajia.
-Yksikään äiti ei pysty seuraamaan lastensa nääntymistä nälkään, Sidiq kirjoittaa tiettävästi ensimmäisessä Talibanille lähetetyssä vetoomuksessa.

Taliban kielsi naisilta työnteon toimistoissa ja tytöiltä opiskelun vallattuaan Kabulin. Naiset määrättiin myös verhoutumaan päästä varpaisiin ja peittämään kasvonsa ulkona liikkuessaan.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.