Raju arvio Helsinki-hallin aiheuttamista tulomenetyksistä – 400 miljoonaa per vuosi!

Ulkoministeri Elina Valtonen "täysin vakuuttunut", että Helsinki-halli-asiaan saadaan ratkaisu: "Useampi ratkaisuvaihtoehto" 1:03
Ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi Helsinki-halli-asiaa Viiden Jälkeen -ohjelmassa 4. syyskuuta.

Entinen Hartwall Arena, nykyinen Helsinki-halli seisoo yhä Ilmalassa paikoillaan. Liikettä ei kuitenkaan näy, ei hallin sisä- eikä ulkopuolella. Helsingin kaupungin edustajat arvioivat Reutersille, että halliin liittyvä pattitilanne aiheuttaa 400 miljoonan euron vuosittaiset menetykset.

Venäläisten oligarkkien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin omistama halli on ollut tyhjillään helmikuusta 2022 lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Lehtiraporttien mukaan Timtshenko ja Rotenberg ovat olleet avoimia myyntiaikeille. Prosessi mutkistui viime marraskuussa, kun Euroopan Unioni nimesi Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi. Tämä taas jäädytti oligarkkien myyntihalut, sillä heidän kannalta uhka oli se, että hallista saadut varat voitaisiin käyttää ulosmittauksen kautta Ukrainan tukemiseen. 

Pattitilanteella on ollut valtavia vaikutuksia muun muassa pääkaupunkiseudun tapahtuma-alalle. Helsingin kaupungin edustajat arvioivat Reutersille, että areenan seisahtuminen aiheuttaa 400 miljoonan euron vuosittaiset tulonmenetykset hotelli-, ravintola- ja muille liiketoiminnallisille aloille. 

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen toivoo yhä, että hallin venäläiset omistajat luopuisivat vapaaehtoisesti osuuksistaan. Ulkoministeri Elina Valtonen kertoi syyskuun alussa Viiden jälkeen -ohjelmassa, että ministeriö on tehnyt töitä hallin käyttöön saamiseksi, ja että asiaan on olemassa useampia ratkaisuvaihtoehtoja.

JUTUN YLÄREUNAN VIDEO: Ulkoministeri Elina Valtonen täysin vakuuttunut, että Helsinki-halli-asiaan saadaan selvyys: "Useampi ratkaisuvaihtoehto"

– Olemme tietoisia siitä, että hallin myynnistä käydään tällä hetkellä neuvotteluja. Toivomme, että prosessi etenee mahdollisimman nopeasti, jotta halli saadaan taas helsinkiläisten käyttöön, Vartiainen totesi Reutersille. 

Ilta-Sanomat kertoi syyskuun lopulla, että hallin myyntineuvottelut ovat kiihtyneet. Kuviossa on kuitenkin monta mutkaa matkassa, sillä Timtshenko ja Rotenberg löytyvät myös Yhdysvaltojen pakotelistalta. Tämän myötä potentiaaliseen hallikauppaan vaadittaisiin myös USA:n viranomaisten lupa. 

Hallin toinen pääomistaja Gennadi Timtshenko löytyy myös EU:n ja Britannian pakotelistoilta. 

Lue myös:

    Uusimmat