Rajoitukset ja rokotukset purevat: Tartuntojen määrä ja vakavat tautitapaukset laskeneet selvästi – tämä on koronatilanne Suomessa nyt

Mika Salminen vahvistaa, että vappu tullaan viettämään viime vuoden tapaan 1:33
Miltä näyttää tämän vuoden vappu? Näin Mika Salminen varoitti normaalin vapun suunnittelijoita.

Uusia koronavirustapauksia on todettu selvästi vähemmän viimeisten parin viikon aikana, kertoo THL.

Tartuntojen väheneminen Suomessa alkoi jo ennen pääsiäistä. 

THL:n Mika Salminen kertoo, että epidemia on laskenut eniten Helsingin ja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Lasku on ollut systemaattista jo viimeisen kuukauden ajan.

THL tulkitsee, että annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi tuottaneet tulosta ja estäneet tartuntoja. 

Salmisen mukaan nimenomaan iltaelämän kontaktien väheneminen on ollut ratkaisevaa epidemian torjunnan kannalta. Hänen mukaansa muutos alaspäin tapahtui ravitsemisliikkeiden sulun yhteydessä. 

Suotuisan kehityksen jatkuminen on edellytys sille, että rajoituksia päästään asteittain lieventämään ja purkamaan myöhemmin keväällä, kertoo THL.

Rokotukset vähentävät tartuntoja ja vakavaa tautimuotoa

Myös koronarokotukset ovat vähentäneet tartuntoja erityisesti ikääntyneiden ihmisten keskuudessa. 

Viimeksi kuluneiden kolmen viikon aikana tehohoitoa tarvitsevien määrä on selvästi vähentynyt.

Myös muun sairaalahoidon tarve on vähentynyt. Eilen tehohoidossa oli 34 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla oli 42 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 104 covid-19 -potilasta.

Yhteensä sairaalahoidossa oli 180 potilasta koronataudin vuoksi, kun viikko sitten heitä oli 250. Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan tulevina viikkoina edelleen vähenevän.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo, että rokotuksilla on ollut myös selvä vaikutus vakavan tautimuodon esiintymiseen. Se on näkynyt sairaaloiden kuormituksessa, vaikka muuntoviruksen kasvava osuus näkyy yhä tartuntojen runsaassa määrässä.

– Voidaan päätellä, että rokotusten vaikutus kaikkein vakavimpiin tautimuotoihin alkaa kyllä näkyä. Tämä kannustakoon meitä pitämään siitä kiinni, että kun rokotusta tarjotaan, niin se rokote käydään myös ottamassa.

Suomessa on rokotettu nyt yli 1,19 miljoonaa henkilöä yhdellä annoksella. Tämä on 25,4 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestöstä.

Viruksen kantaja tartuttaa selvästi alle yhden ihmisen

Viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin hieman yli 2 500 uutta tapausta, mikä on lähes 750 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 45 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 59.

Testipäiville jaettujen tartuntojen mukaan viimeisen kahden viikon aikana on todettu liki 3 200 tartuntaa vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 104 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edeltävällä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 160. 

THL:n arvioima tartuttavuusluku on 90 prosenttisen varmalla arviolla tällä hetkellä 0,75-0,95, mikä samaa tasoa kuin viime viikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että koronavirusta kantava henkilö tartuttaa keskimäärin selvästi alle yhden ihmisen.

Ilmaantuvuus nyt suurinta lapsilla ja nuorilla

Viime viikolla tapausten ilmaantuvuus oli suurin 10–19-vuotiaiden ikäryhmässä. Suurin osa tämän ikäryhmän tartunnoista tulee kotoa tai muista sosiaalisista kontakteista.

Ilmaantuvuus oli suurta myös 20-29- vuotiaiden sekä 30-39-vuotiaiden ikäryhmissä. 

Yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä ilmaantuvuus sen sijaan on pysynyt pienenä koko alkuvuoden ajan. Tämä ikäryhmä on kaikkein alttein saamaan vakavan koronavirustaudin. Ikääntyneiden koronarokotukset vaikuttavat jo niin, että vanhimpien ikäryhmien tautitapaukset ovat selvästi vähentyneet.

Artikkelia muokattu 15.4.2021 kello 19.33: Täydennetty tiedolla siitä, paljonko koronatartunnat ovat vähentyneet kahdessa viikossa verrattuna edeltäviin kahteen viikkoon. Oikea luku on 3 173, ei noin 1 600.

Lue myös:

    Uusimmat