Koronatartunnoissa pieni käänne parempaan – Varsinais-Suomessa tehohoidon kuormitus on kuitenkin "huippulukemissa"

Suomessa koronaviruksen kahden viikon tartuntamäärät ovat hienoisessa laskussa. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 8  957 tartuntaa, mikä on 318 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

STT käyttää kahden viikon tartuntalukujen vertailussa THL:n näytteenottopäivien mukaisia tartuntamääriä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että sairaanhoitopiirin alueella 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden on laskenut muutaman päivän ajan. Seitsemän päivän ilmaantuvuusluku on puolestaan ollut laskussa noin viikon ajan.

– Se ei vielä erotu sairaalahoidon tarpeen vähenemisenä. Meillä sairaalakuormitus on edelleen korkealla tasolla. Samoin on tehohoidon kuormitus, sen suhteen ollaan ihan huippulukemissa tällä hetkellä. Että ei tässä ole varaa huoahtaa edelleenkään, Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä Suomen toiseksi korkein ilmaantuvuusluku, noin 255. Korkein luku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, vajaat 320.

5+5+5-sääntö

Pietilän mukaan sairaalahoidon tarve jatkaa edelleen kasvuaan, vaikka tämänhetkiset rajoitustoimet näyttävät ainakin hidastaneen tartuntojen kasvuvauhtia ja ehkä jopa kääntäneen ne laskuun. Tämä johtuu siitä, että nyt sairaalaan hakeutuvat jo aiemmin tartunnan saaneet.

– Vanha nyrkkisääntö oli, että viisi päivää tartunnasta diagnoosi, viisi päivää siitä sairaalaan ja siitä viisi päivää teholle. Eli vaikka nyt tartunnat loppuisivat kuin seinään, tulee kahden viikon päästä vielä heitä, jotka ovat eilen sairastuneet.

Pietilä on huolissaan tartuntojen määrästä, vaikka ne eivät olekaan kehittyneet huonompaan suuntaan.

– Meillähän on aika tiukat toimet käytössä, ja siitä huolimatta (tartuntojen määrä) ei ole tämän enempää kääntynyt laskuun. Siitä olen hieman huolissani.

Sairaalahoidossa yli 300 ihmistä

THLn mukaan tänään on raportoitu viisi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta ja 422 uutta koronatartuntaa.

Sairaalahoidossa on 313 ihmistä, joista tehohoidossa on 54.

Koko maan osalta ilmaantuvuusluku kahden viikon osalta on vajaat 162.

Kaikkiaan Suomessa on todettu nyt reilut 76  400 koronatartuntaa. Yhteensä on todettu 822 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Noin 840  900 ihmistä on nyt saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen Suomessa. Määrä on lisääntynyt lauantaista noin 11  000 rokotetulla. THL:n rokoteluvut eivät päivittyneet sunnuntaina. Toisen annoksen on saanut nyt vajaat 88  100 ihmistä.

Rokotekattavuus ensimmäisen annoksen osalta on noussut 15,1 prosenttiin. Toisen annoksen osalta se on 1,6 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat