Euroopan parlamentti päättää, miten se suhtautuu puun polttamiseen energiaksi

Puu puhuttaa suomalaisia, mutta se ei jää ainoaksi tärkeäksi ympäristö-, ilmasto- ja energiateemaksi täysistuntoviikolla.

Euroopan parlamentti kokoontuu maanantaista alkaen Strasbourgiin täysistuntoviikolle, jonka keskiössä ovat ilmasto, ympäristö ja energia.

Parlamentti äänestää muun muassa Suomessa tunteita kuohuttaneesta uusiutuvan energian direktiivistä, joka on aiheuttanut metsäalalla vatsanpuruja.

Syynä kipuiluun on ollut parlamentin ympäristövaliokunnan tiukat kannat metsäenergiaan. Valiokunnan tavoitteena on ehkäistä laatupuun polttamista energiatarpeisiin, mutta kriitikot pitävät lopputulosta liian tiukkana.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK esitti toukokuussa, että asian hyväksyminen parlamentin ympäristövaliokunnan tavalla tarkoittaisi Suomessa sitä, että uusiutuvan energian piiristä siirtyisi pois energiamäärä, joka vastaa yli kahden Loviisan ydinvoimalaitoksen vuodessa tuottamaa energiaa.

Huolta on ollut muun muassa siitä, voiko metsien hoitamisesta syntyvää ja muualle kelpaamatonta pienpuuta laskea enää uusiutuvaksi energiaksi.

Kokonaisuudesta on käyty neuvotteluja yhä täysistuntoviikon alla.

– Siellä on kilpailevia vaihtoehtoja. Nyt tässä on kysymys siitä, että mitkä niistä vaihtoehdoista sitten lopulta jäävät pöytään, energia-asiantuntija Anssi Kainulainen MTK:sta sanoo.

Suomalaiset mepit montaa mieltä

Suomalaisista europarlamentaarikoista ympäristövaliokunnassa istuvat vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Nils Torvalds.

He pitivät perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa tavoitetta ehkäistä laatupuun polttamista täysin oikeana, mutta uskoivat samaan aikaan, että hankkeen edetessä lopullinen versio voi löystyä.

Parlamentin ja jäsenmaiden ministereistä koostuvan neuvoston on jumpattava kantansa yhteisiksi ennen kuin uusi sääntely voi syntyä.

Keskustan Mauri Pekkarinen puolestaan luonnehti pohjaesityksen näkemystä niin hölmöksi kuin hän vain suinkin voi kuvitella.

– Uusiutuvaa energiaa tuetaan, mutta ei-uusiutuvaa välttämättä ei tueta. Se vaikuttaa näihin taksonomiaan ja vastaavanlaisiin rahoitusinstrumentteihin. Se aiheuttaa myös jatkossa vaaran, että seuraavassa vaiheessa sanotaan –  niin kuin nyt jo sanotaankin –  että ne ovat päästöjä aiheuttavia raaka-aineita, Pekkarinen sanoi.

Vasemmistoliiton Silvia Modig ja kokoomuksen Sirpa Pietikäinen puolestaan näkivät perusteita tiukoille kannoille.

Pietikäinen toi esille, että esimerkiksi hakkeesta voidaan nykyään tehdä hyvin vaikkapa tekstiilikuitua ja komposiittimateriaalia moneenkin käyttöön, eikä siksi ole tarvetta polttaa sitä. Komposiittimateriaali tarkoittaa kahden tai useamman ainesosan yhdistelmää, jossa materiaalit eivät sulaudu yhteen.

Ilmasto- ja energiateemat laajasti käsittelyssä

Täysistuntoviikolla suomalaisia puhuttanut puu ei jää ainoaksi ilmasto-, ympäristö- ja energiateemaksi.

Parlamentin käsittelyssä on esimerkiksi metsäkato ja äänestyksessä erilaisia ilmastopakettiin kuuluvia ehdotuksia, joiden tarkoituksena on nopeuttaa uusiutuvan energian hankkeita sekä vähentää energiankulutusta vuoteen 2030 mennessä.

Syksyllä sähkön hintakriisi on kärjistynyt niin, että myös nopeista keinoista tarttua energiakriisiin puhutaan täysistuntoviikolla.

Tiistaina europarlamentaarikkojen, komission ja neuvoston on määrä keskustella EU:n vastauksesta energianhintojen jyrkkään nousuun Euroopassa.

Komissiolta odotetaan myös konkretiaa puheenjohtaja Ursula von der Leyenin aiemmin esittämiin ajatuksiin siitä, millä konsteilla ongelmaa voisi ratkoa.

Von der Leyen pitää keskiviikkona vuotuisen puheensa unionin tilasta, ja häneltä odotetaan tällä kertaa nimenomaan suurta energiapuhetta.

Pääministerin Sanna Marinin (sd.) on puolestaan määrä avata parlamentille näkemystään Euroopan nykytilasta ja tulevaisuudesta tiistaina.

Korjattu kello 20.07: Jutun otsikkoa muutettu. Aiempi otsikko antoi virheellisen kuvan siitä, että EU olisi rajoittamassa puun polttamista. Näin ei ole, vaan kyse on siitä, mikä lasketaan uusiutuvaksi enerviaksi ja mikä ei.

Lue myös:

    Uusimmat