Onko Suomi suojellut metsiään tarpeeksi? Tätä mieltä ovat suomalaiset ja ympäristö- ja ilmastoministeri Ohisalo

4:39
Onko Suomi suojellut metsiään tarpeeksi? Ministeri Maria Ohisalo kertoi oman näkemyksensä asiasta Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Onko Suomi panostanut tarpeeksi metsien suojeluun? Metsäteollisuus on tärkeä osa Suomen taloutta, mutta Suomen metsien kyky toimia hiilinieluna on heikentynyt.

Vaikka metsillä on suuri viilentävä vaikutus, metsien kasvu ei riitä enää kompensoimaan maaperän päästöjä.

– Tällä hetkellä tiedämme, että Suomen hiilinielut ovat hävinneet. Meillä on valtava haaste siinä, miten pääsemme Suomen hiilineutraaliustavoitteeseen, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

Ohisalon mukaan on samanaikaisesti kyse päästöjen vähentämisestä ja hiilinielujen kasvattamisesta.

Onko Suomi suojellut metsiään riittävästi?

MTV:n uutisten kyselyn mukaan 36 prosenttia kansasta on jokseenkin samaa mieltä sen väittämän kanssa, että Suomi on suojellut metsiään riittävästi. Täysin samaa mieltä on 25 prosenttia, kun taas jokseenkin eri mieltä on 18 prosenttia. Täysin eri mieltä on 7 prosenttia. Ei samaa muttei eri mieltä on 10 prosenttia, ja vastata ei osaa 4 prosenttia.

Karkeasti ottaen siis yli 60 prosenttia kyselyssä on sitä mieltä, että metsiä on suojeltu riittävästi. Ilmastopaneeli on kuitenkin vaatinut kovaan ääneen hiilinielujen pelastusohjelmaa.

– Olemme kesällä päättäneet paketista, jossa on muun muassa otettu selvää siitä, miten metsälaki ohjaa hakkuisiin. Metsästrategia tullaan uudistamaan. Myös maankäytön muutosmaksua tullaan uudistamaan, Ohisalo luettelee.

Metsähakkuiden vaikutusta hiilinielujen heikentymiseen tutkitaan. Julkisessa keskustelussa esille noussut on myös Suomen metsän ikärakenteen vaikutus hakkuiden ajankohtaan.

Yli puolet MTV:n kyselyssä on kuitenkin sitä mieltä, että Suomessa pitää vähentää metsien hakkuita suojelu- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Täysin eri mieltä oli 18 prosenttia, jokseenkin eri mieltä 21 prosenttia.

Monet metsä- ja ilmastokysymyksistä päätetään EU-tasolla.

Suomea voi uhata jopa 7-8 miljardin euron lasku, jos maaperän ja metsien hiilinieluja ei saada vahvistettua. Suomen ilmastopaneelin mukaan tilanne vaatii vielä tänä syksynä laadittavaa nettonielun pelastusohjelmaa, jossa määritellään nopeat toimet maaperän ja metsien nettonielun vahvistamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja