Itäraja sulkeutui kokonaan – Raja-Joosepin kaistat tukitaan betoniesteillä

Itäraja sulkeutui kokonaan – Raja-Joosepin kaistat tukitaan betoniesteillä 7:24
Katso yllä oleva video: Näin Raja-Joosepissa toimitaan raja-aseman sulkeutumisen jälkeen.

MTV seuraa itärajan tilannetta tässä artikkelissa keskiviikkona 29. marraskuuta. 

Hallitus päätti tiistaina, että kaikki itärajan raja-asemat menevät kiinni torstaina 30. marraskuuta alkaen, ja ne pidetään liikenteeltä suljettuna 23. joulukuuta asti.

00.00: Itäraja on nyt virallisesti kiinni – laki tuli voimaan

Raja-asemat pidetään suljettuina ainakin seuraavat kaksi viikkoa, Vainikkalan rautatieliikennettä lukuun ottamatta. 

Eduskunta hyväksyi kesällä 2022 kiistellyn rajavartiolain, jonka nojalla Suomi voi tarvittaessa laittaa koko itärajansa kiinni, jos Venäjä päättää kohdistaa Suomeen masinoidun maahantulijoiden vyöryn. 

Kyseinen päätös kulminoitu tähän hetkeen, kun yli vuosi sitten hyväksytty rajavartiolain 16 § tuli voimaan keskiyöllä 30. marraskuuta. 

Lue lisää aiheesta täältä

20.58: Frontex toimii Rajavartiolaitoksen kanssa koko itärajan pituudella:  "Ei ole tarvetta muulle kansainväliselle tuelle" 

Rajavartiolaitos kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että Suomella ei ole tällä hetkellä tarvetta muulle kansainväliselle tuelle Frontexin lisäksi. 

– Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin Suomeen kohdistamat lisäresurssit toimivat kanssamme operatiivisissa tehtävissä koko itärajan pituudella, Rajavartiolaitos kertoo. 

Frontexin tiedottaja Piotr Switalski kertoi STT:lle tiistaina, että Frontexin lähettämät virkamiehet tukevat Suomen rajaviranomaisten toimintaa. Virkamiehet aloittavat Switalskin mukaan toimintansa keskiviikkona.

– Meitä on pyydetty tukemaan Suomen rajavartioviranomaisia rajanvalvontatoiminnassa eli valvomme Suomen rajaviranomaisten alaisuudessa maarajaa rajanylityspaikkojen välissä, Switalski sanoi.

14.25: Suora lähetys Raja-Joosepin raja-asemalta on päättynyt.

14.21: Kaistojen käyttö estetään betoniesteillä

Raja-Joosepin raja-asemalla rajavalvonta säilyy, vaikka raja meni nyt kiinni. Rajavartijat keskittyvät nyt maastovalvontaan.

Raja-aseman kaistojen käyttö estetään muun muassa betoniesteillä, kertoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen.

14.19: Päivä sujui erittäin rauhallisesti Raja-Joosepissa

Päivä on sujunut erittäin rauhallisesti Raja-Joosepin rajanylityspaikalla, kertoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Ville Ahtiainen.

Suomeen saapui Venäjältä päivän aikana viisi henkilöä ja Suomesta poistui Venäjälle 14 henkilöä. Suomeen ei tullut kuitenkaan yhtään turvapaikanhakijaa tämän päivän aikana.

14.12: Tiedotustilaisuus kohta alkamassa

Odottelemme Lapin rajavartioston apulaiskomentajan Ville Ahtiaisen saapumista kertomaan medialle Raja-Joosepin raja-aseman sulkeutumisesta.

14.01: Raja-Joosepin raja-aseman valot vaihtuivat punaisiksi

Raja-Joosepin rajavartioaseman ohjausvalot ovat vaihtuneet vihreistä punaisiksi.

14.00: Raja-Joosepin raja-asema sulkeutui

Raja-Joosepin raja-asema Inarissa on sulkeutunut tältä päivältä.

Sen myötä koko Suomen itäraja on nyt kiinni Vainikkalan rautatieliikennettä lukuun ottamatta.

13.50: Raja-Joosepin raja-asema sulkeutuu 10 minuutin kuluttua

Raja-Joosepin raja-asema sulkeutuu kello 14. Paikan päällä tilannetta seuraava Saara Rantanen kertoo, että ennen sitä ei ole odotettavissa mitään kummallista. 

– Tapasimme Lapin rajavartioston apulaiskomentajan, ja hän kertoi, ettei ole tiedustelutietoa siitä, että ketään olisi pyrkimässä tänään maahan.

– Hän sanoi myös, että tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

13.33: Suora lähetys Raja-Joosepin raja-asemalta on alkanut

Viimeinen rajanylityspaikka Suomen ja Venäjän välillä, eli Raja-Joosepin raja-asema suljetaan keskiyöllä, kun vuorokausi vaihtuu torstaiksi. 

– Käytännössä raja sulkeutuu jo kello 14, kun tämä paikka menee kiinni, mutta juridisesti lait tulevat voimaan keskiyöllä, kertoo MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen. 

Rantanen kertoo, että raja-asemalla on keskiviikon aikana ollut jonkin verran henkilöautoliikennettä, ja pari rekkaa on tullut Venäjän puolelta. 

– Ne olivat samannäköisiä rekkoja, joita olemme tavanneet myös Vartiuksen raja-asemalla, joten kyseessä taitaa olla aivan tavanomaista rajaliikennettä. 

12.42: Suora lähetys kello 13.30 Raja-Joosepin raja-asemalta

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen on paikalla, kun Raja-Joosepin rajanylityspaikka suljetaan kello 14. 

Suora lähetys alkaa kello 13.30. 

Rajanylityspaikan sulkemisen jälkeen medioiden kysymyksiin vastaa rajavartiolaitoksen edustaja.

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Suora lähetys Raja-Joosepin rajanylitysasemalta alkaa kello 13.30.

10.19: Hybridiuhkien torjuntakeskuksen johtaja rajapäätöksestä: "Estetään todella vaarallinen tilanne"

Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtajan Jukka Savolaisen mukaan itärajan sulkemisella kokonaan estetään "todella vaarallinen tilanne".

Koko itäraja suljetaan ensi yönä lukuun ottamatta Vainikkalan rautatieliikennettä.

Savolainen kehuu hallituksen päätöstä.

– Tässä on osoitettu merkittävää kriisiaikojen poliittista johtamista, koska nyt näytettiin se, että vuoden 2022 rajalain perusteella hallitus voi tehdä tällaisia päätöksiä, joilla mennään kansainvälisoikeudellisesti harmaalle alueelle.

Lue koko haastattelu tästä!

9.22: Asiantuntija: Venäjä saattaa yhä kärjistää itärajan tilannetta

Venäjä saattaa haluta kärjistää tilannetta itärajalla Suomen vastatoimista huolimatta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtava asiantuntija Matti Pesu.

– Pahoin pelkään ja pidän sitä ainakin mahdollisena, että Venäjä jossain määrin haluaisi kärjistää tilannetta rajalla, koska mitä vaikeampi tilanne siellä on esimerkiksi humanitaarisesta tai oikeudellisesta näkökulmasta, sen vahvempi Venäjän painostusvälineen voima teoreettisesti on.

Pesu uskoo, että Venäjällä on kykyä jatkaa vaikuttamistaan Suomeen.

Lue koko haastattelu tästä!

8.02: Raja-Joosepin rajanylityspaikka on auki toistaiseksi viimeistä päivää

Turvapaikanhaku keskitetään lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.
Lapin Inarissa sijaitseva Raja-Joosepin rajanylityspaikka on tänään auki toistaiseksi viimeistä päivää.

Turvapaikanhaku keskitetään lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille. Sulku kestää kaksi viikkoa eli 13. joulukuuta saakka.

Hallitus tiedotti eilen sulkevansa koko itärajan Vainikkalan rautatieliikennettä lukuun ottamatta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tavoitteena olevan, että poikkeuksellinen tilanne itärajalla normalisoituu mahdollisimman pian.

Orpon mukaan oikeuskansleri on hyväksynyt esityksen.

– Laillisuusvalvojan arvio on, että nyt tehty päätös on tilanteessa oikeasuhtainen toimi, hän sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan tilannetta seurataan jatkuvasti viranomaisten arvioita kuunnellen. Sulkupäätös voidaan saadun tiedon perusteella tarvittaessa purkaa tai sitä voidaan jatkaa.

7.13: Rajavartiosto: Rajalla rauhallinen yö

Lapin rajavartioston mukaan sen valvomalla rajalla on ollut rauhallinen yö. Uusia turvapaikanhakijoita ei ole saapunut, rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä.

Myös Kaakkois-Suomen rajavartioston vastuualueella on ollut rauhallista. Myöskään kyseisellä alueella ei ole ollut ainoatakaan turvapaikanhakijaa.

Pohjois-Karjalan aamuviestissä puolestaan todetaan, ettei laittomia rajanylityksiä ole tapahtunut. Rajatilannetta kuvataan vakaaksi.

Hallitus ilmoitti tiistaina Suomen sulkevan kaikki itärajan rajanylityspaikat keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Päätös on voimassa kaksi viikkoa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

22.35: Sisäministeri Rantanen: Tätä Venäjältä on seuraavaksi odotettavissa – "Jopa kuvia kuolleista ihmisistä itärajalla"

Sisäministeri Mari Rantanen arvioi Kymmenen Uutisissa, että Venäjältä on odotettavissa vielä voimakasta informaatiovaikuttamista. 

Tämä voi Rantasen mukaan ilmetä esimerkiksi tilanteiden ja kuvien lavastamisena.

– Hyvin rumia kuvia siitä, mitä länsimaat tekevät. Sinne (itärajalle) saatetaan tuoda jopa kuolleita ihmisiä, joista otetaan kuvia ja niitä lähetetään eteenpäin, Rantanen arvioi.

Rantasen mukaan suomalaisten tulee hallita nyt medianlukutaito, etenkin sosiaalisessa mediassa.

– Täytyy olla hyvin tarkkana siitä, mitä sosiaalisessa mediassa näkyy, sillä se on yksi osa tällaisen operaation toteuttamista. Siinä pyritään voimakkaasti vetoamaan tunteisiin ja osoittamaan Suomea sormella, että rikomme kansainvälisiä sopimuksia, Rantanen huomauttaa.

Sisäministeri Rantanen: Tätä Venäjältä on seuraavaksi odotettavissa 3:47
Sisäministeri Rantanen: Tätä Venäjältä on seuraavaksi odotettavissa

19.53: Suomeen saapunut Frontexin virkamiehiä

Suomeen on jo saapunut Frontexin virkamiehiä, kertoo STT.  Apujoukot hajautetaan kaikkiin itärajan rajavartiostoihin. Loput lisähenkilöstöstä saapuvat Rajavartiolaitoksen mukaan lähipäivinä.

Frontexin tiedottaja Piotr Switalski kertoi STT:lle tiistaina, että Frontexin lähettämät virkamiehet tukevat Suomen rajaviranomaisten toimintaa. Virkamiehet aloittavat Switalskin mukaan toimintansa keskiviikkona.

– Meitä on pyydetty tukemaan Suomen rajavartioviranomaisia rajanvalvontatoiminnassa eli valvomme Suomen rajaviranomaisten alaisuudessa maarajaa rajanylityspaikkojen välissä, Switalski sanoi.

Rajavartiolaitos kertoo, että Frontexin lähettämä lisähenkilöstö kohdennetaan kaikkiin itärajan rajavartiostoihin eli Kaakkois-Suomeen, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja Lappiin. Frontexin lähettämät virkamiehet toimivat aina suomalaisten rajaviranomaisten johdossa.

Switalski kertoo, että Frontexin virkamiehiä on koulutettu jo useiden viime vuosien ajan Suomess. Heillä on siis kokemusta esimerkiksi Suomessa vallitsevista kylmistä olosuhteista.

Lisäksi Frontex lähettää Suomeen teknistä kalustoa, jota hyödynnetään maastorajan valvonnassa.

(Lähde: STT)

16.07: Suomi sulkee itärajan rajanylityspaikat täysin kahdeksi viikoksi

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vahvistaa, että koko itäraja pannaan kiinni eli myös Raja-Joosepin rajanylityspaikka suljetaan  

Hallitus teki juuri ennen tiedotustilaisuutta päätöksen istunnossaan. 

– Hallituksen tavoitteena on, että tilanne rajalla normalisoituu nopeasti. Se on myös Venäjän etu. Välineellistetty maahantulo on jatkunut. Kyse ei ole määrästä. Kyse on Venäjän vaikuttamistoiminnasta. Ei hädästä. Löysivät tiensä myös syrjäiselle Raja-Joosepin rajanylityspaikalle. Toimi on välttämätön ja oikeasuhtainen, Orpo puhui.

Lue lisää aiheesta täältä.

Hallitus kertoi itärajan sulkemisesta – katso koko tiedotustilaisuus 27:07
Katso hallituksen tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan tästä. 

Lisää tiistain tapahtumia voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat