Hybridiuhkien torjuntakeskuksen johtaja rajapäätöksestä: "Estetään todella vaarallinen tilanne"

Hybridiuhkien torjuntakeskuksen johtaja suitsuttaa hallituksen rajapäätöstä: "Estetään todella vaarallinen tilanne" 2:37
Katso yllä oleva video: Näin Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen kehuu hallituksen päätöstä sulkea itäraja.

Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen kehuu Huomenta Suomessa hallituksen päätöstä sulkea itäraja.

Hallitus päätti eilen sulkea koko itärajan Vainikkalan rautatieliikennettä lukuun ottamatta.

Turvapaikanhaku keskitetään lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille.

Sulku kestää kaksi viikkoa eli 13. joulukuuta saakka.

– Tässä on osoitettu merkittävää kriisiaikojen poliittista johtamista, koska nyt näytettiin se, että vuoden 2022 rajalain perusteella hallitus voi tehdä tällaisia päätöksiä, joilla mennään kansainvälisoikeudellisesti harmaalle alueelle. 

– Syytöksiä tulee, mutta tällä estetään todella vaarallinen tilanne, sanoo Savolainen.

"Venäjä näkee, että hallitus uskaltaa tehdä päätöksiä"

Hän arvioi, että tilanne itärajalla alkaa normalisoitua sulkupäätöksen myötä.

– Venäjä näkee, että meillä on lainsäädäntö kunnossa ja sellainen hallitus, joka uskaltaa tehdä päätöksiä eikä vetäydy epäselvien pykälien ja muiden ihmisten selän taakse.

– Nyt jos Venäjä haluaa jatkaa tätä toimintaansa voimakkaasti, se on mahdollista, mutta tästä päätöksestä näkee, että täältä tulee lisää vastalääkkeitä.

Savolaisen mukaan Kremlissä saatetaan ajatella, että itärajan sulkemisesta voi olla hyötyä Venäjän tulevia presidentinvaaleja ajatellen, kun länsi saadaan näyttämään vihamieliseltä.

Lue myös:

    Uusimmat