Frontex: Paine Suomen itärajalla voi säilyä pitkään

Uusi ryhmä maahantulijoita saapui Raja-Joosepille 2:24
Uusi ryhmä maahantulijoita saapui eilen Raja-Joosepin asemalle.

MTV seurasi itärajan tilannetta tässä artikkelissa 27. marraskuuta. Tiistain seurantaan pääset täältä. 

Hallitus päätti keskiviikkona, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne. Vartiuksen, Kuusamon ja Sallan rajanylityspaikat suljettiin ja sulku on voimassa 23. joulukuuta asti.

20.01: Frontex: Paine Suomen itärajalla voi säilyä pitkään

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexista arvioidaan, että paine Suomen ja Venäjän rajalla voi säilyä vielä pitkään. Suomalaistoimittajat tapasivat asiantuntijoita Frontexin pääkonttorissa Varsovassa Puolassa.

Frontex on lähettämässä Suomeen noin 50 rajavartijaa ja muuta työntekijää auttamaan itärajan valvonnassa. He matkustavat Suomeen huomisen aikana ja aloittavat työt keskiviikkona. Heidän on tarkoitus toimia hajaantuneena pitkin koko itärajaa.

Vahvistusten on näillä näkymin tarkoitus olla Suomessa noin kahden kuukauden ajan. Sen jälkeen tehdään uusi arvio avun tarpeesta. Virastolla on valmiutta lähettää tarvittaessa lisää apua rajalle tai toisaalta vahvistuksen määrää voidaan keventää.

Frontexin asiantuntijoiden mukaan ainakaan vielä ei ole löytynyt merkkejä siitä, että Suomen ja Venäjän rajalla toimisi tavanomaisia siirtolaisten salakuljetusverkostoja, joita muissa maissa on näkynyt. He korostivat, että tilanne on kuitenkin vielä niin tuore, ettei kaikkea tiedetä.

17.12: Henriksson HS:lle: RKP ei ole ollut mukana itärajaa koskevien päätösten valmistelussa

RKP ei ole lähtenyt mukaan sellaiseen hallitukseen, jonka päätökset eivät olisi linjassa oikeuskanslerin näkemysten kanssa, sanoo RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja HenrikssonHelsingin Sanomille.

Henriksson sanoo HS:lle, että RKP ei ole ollut mukana itärajaa koskevien päätösten valmistelussa. Hän sanoo saaneensa viime viikolla tiedon mahdollisesti tulossa olevasta itärajan sulkua tarkoittavasta päätöksestä lehdistön kautta.

Opetusministerin mukaan koko itärajan sulkemiselle tulisi olla hyvät, oikeusvaltioperiaatetta noudattavat perusteet. Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoitti eilen blogissaan, että poliittinen päätös asiasta on tehtävä, vaikka laillisuusvalvonta ei olisikaan sen takana.

16.24:Yksittäiset itärajan ylittäneet turvapaikanhakijat saaneet kielteisiä päätöksiä, jotkut myös peruneet hakemuksiaan

Maahanmuuttoviraston (Migri) turvapaikkayksiköstä kerrotaan, että viime aikoina itärajan yli tulleista turvapaikanhakijoista pieni määrä on jo saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen tai perunut oman turvapaikkahakemuksensa. Yksikön johtajan Antti Lehtisen mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista.

Myönteisiä turvapaikkapäätöksiä ei Lehtisen mukaan ole vielä tehty yhdenkään saapujan kohdalla. Kielteisen päätöksen saaneet voivat valittaa päätöksestä.

Joidenkin Suomeen aiemmin saapuneiden tiedetään jo hakeneen turvapaikkaa muista EU-maista, eli näiden ihmisten tiedetään jo poistuneen Suomesta.

15.58: Ministeri Henriksson koko itärajan sulkemisesta: Noudatamme lakia

Raja-Joosepin rajanylityspaikalle iltapäivällä saapunut opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei lähde arvioimaan sitä, aikooko hallitus sulkea lähipäivinä myös Raja-Joosepin. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat ja Yle.

–  Me noudatamme lainsäädäntöä ja oikeusvaltioperiaatetta, ja se tarkoittaa myös sitä, että jotta koko raja suljettaisiin, silloin on myös niiden edellytysten täytyttävä, Henriksson sanoi Ylen mukaan.

Opetusministeri pitää ilmeisenä, että toiminta itärajalla on masinoitua.

–  Hallitus on tehnyt kovia päätöksiä, ja seuraamme tilannetta koko ajan. On ilmeistä, että toiminta on masinoitua, hän sanoi Ylen mukaan.

–  On ilmeistä, että nämä turvapaikanhakijat eivät itsekseen ole tulleet siihen loppupäätelmään, että paras paikka olla olisi juuri Raja-Jooseppi, Henriksson sanoi HS:n mukaan.

Henriksson kertoi medioille saapuneensa iltapäivällä Ivaloon huomenna vietettävää saamelaisten parlamentin 50-vuotisjuhlaa varten. Rajalle opetusministerin mukana oli myös europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.).

14.19: MTV Uutisten tiedot: Hallitus valmistelee taas koko itärajan sulkemista

Hallitus valmistelee MTV Uutisten tietojen mukaan jälleen koko itärajan sulkemista.

Sisäministeriössä laadittava esitys koko itärajan sulkemisesta pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti hallituksen käsiteltäväksi.

Toistaiseksi hallituksen ministerit eivät ole saaneet kutsua valtioneuvoston istuntoon, jossa esitystä käsiteltäisiin.

Hallitus valmisteli koko itärajan sulkemiseen tähdännyttä lakiesitystä jo viime viikolla.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pysäytti kuitenkin tuolloisen esityksen, sillä koko itärajan sulkemiselle ei ollut riittäviä oikeudellisia edellytyksiä.

12.15: Kaksi miestä ylittänyt itärajan Lapissa

Kaksi mieshenkilöä on tullut kello 12 aikaan itärajan yli Lapissa, kertoo Raja-Joosepin raja-aseman päällikkö Kimmo Louhelainen.

12.10: Raja-aseman päällikkö: "Murmanskin alueella on ulkomaalaisia"

Raja-Joosepin raja-aseman päällikön Kimmo Louhelaisen mukaan "on tietoa, että tuolla puolella on ulkomaalaisia". Ulkomaalaisilla Louhela viittaa kolmansien maiden kansalaisiin.

– Rajan läheisyydestä ei ole tietoa, mutta Murmanskin alueella on ulkomaalaisia ja heitä ehkä kuljetetaan sinne lisää, Louhelainen sanoo.

– Ennustettavuus on edelleen heikko. Kun rajalle tuontia järjestetään jonkun muun toimesta, niin aloite on järjestäjällä, Louhelainen jatkaa.

Raja-Jooseppi on tällä hetkellä ainoa auki oleva itärajan rajanylitysylipaikka. Louhelaisen mukaan joka päivä varaudutaan siihen, että paikalle saapuu runsaasti maahanpyrkijöitä. 

Viikonloppuna ihmisiä saapui rajanylityspaikalle juuri kun se oli sulkeutumassa.

– Sama oli havaittavissa 2015–2016. Venäjälläkin menee oma aika käsitellä (ihmisiä), koska raja-asema on auki vain neljä tuntia. Tai sitten se on taktista, laitetaan viime hetkessä yli. Näitä voidaan vain arvuutella, Louhelainen sanoo.

11.19: Itärajalla rauhallista

Kainuun rajavartioston alueella ei havaittu eilisen kuluessa laittomia rajanylityksiä, Kainuun rajavartiosto tiedotti.

Pohjois-Karjalan itärajalla yö sujui niin ikään rauhallisesti, eikä rajanylityksiä nähty edellisen viikon aikana, kertoi Pohjois-Karjalan rajavartiosto.

Myös kaakkoisrajalla on ollut rauhallista. Kaakkois-Suomen rajavartioston alueelle ei saapunut yön aikana turvapaikanhakijoita, rajavartiosto kertoi.

7.33: Lapin itärajalla ollut rauhallinen yö

Lapin rajavartiolaitos kertoo viestipalvelu X:ssä, että itärajalla on ollut rauhallinen yö. Uusia turvapaikanhakijoita ei ole tullut eilisen jälkeen. 

Sunnuntai 26. marraskuuta:

23.24: Purra: Itäraja saatava kiinni – "Mikään kikkailu rajalla ei auta"

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan itäraja on saatava kiinni. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja kirjoittaa blogissaan, että poliittinen päätös asiasta on tehtävä, vaikka laillisuusvalvonta ei olisikaan sen takana. Purran mielestä rajan sulkeminen on ainoa vaihtoehto.

– Mikään kikkailu rajalla ei auta, Purra kirjoittaa.

15.55: Kolme miestä tuli Suomeen Raja-Joosepin kautta: Venäjän viranomaiset saattoivat rajalle 20 asteen pakkasessa

Venäjältä saapui Suomeen Inarin Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta tänään kolme ihmistä. Kaikki hakivat turvapaikkaa, kertoo Lapin rajavartiosto.

Lue myös:

    Uusimmat