Koko itäraja suljetaan kahdeksi viikoksi – hallitus sanoo toimen olevan nyt välttämätön

Orpo: "Koko itäraja suljetaan" 1:10
Näin pääministeri Petteri Orpo kertoi koko itärajan sulkemisesta tiedotustilaisuudessa.

Hallitus sulkee koko itärajan Vainikkalan rautatieliikennettä lukuun ottamatta. Sulku alkaa 30. marraskuuta ja kestää näillä näkymin kaksi viikkoa.

Katso koko info tästä.

Hallitus kertoi itärajan sulkemisesta – katso koko tiedotustilaisuus 27:07

Kello 16.30. Rajaesitys on kaikkien hallituspuolueiden hyväksymä. Rajavartiolaitos ei avaa tarkemmin sitä, mistä kaikkialta sen tiedot ovat peräisin. Ilmiö on keskittynyt rajanylityspaikoille. Maastorajoilla ei ole havaittu luvattomia ylityksiä. Tiedotustilaisuus päättyi.

Kello 16.25. Hallitus sanoo tarvittaessa reagoivansa muutoksiin. Tarvittaessa raja avataan ja suljetaan taas uudestaan, jos siihen on tarvetta. Rajavartiolaitos sanoo, että mahdollinen laajeneminen voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että turvapaikanhakijoita lähetettäisiin useille eri raja-asemille. Normaali, laillinen rajanylitys häiriintyy, mistä on haittaa monille ihmisille.

Kello 16.21. Hallitukselta kysytään suljetulle rajalle mahdollisesti tulevista turvapaikanhakijoista, jotka ovat vaarassa paleltua. Mitä heille tehdään? Pääministeri Orpo sanoo täysin luottavansa Rajavartiolaitoksen toimintaan. Rajavartiolaitos sanoo ohjeistaneensa virkamiesten toimimaan tietyllä tavalla eri tilanteissa. Sisäministeri Rantanen toteaa, että erilaista kuvamateriaalia voi alkaa Suomeen tulla turvapaikanhakijoista. Hallitus yrittää viestiä maan ulkopuolelle, ettei itärajalle tultaisi.

Kello 16.17. Rajavartiolaitos toistaa, että tiedot ovat täsmentyneet viime viikosta. Hallitus yritti viime tiistaina sulkea koko itärajan, mutta apulaisoikeuskansleri ei pitänyt esitystä silloin perusteltuna, koska turvapaikanhaku oli mahdollistettava. Nyt oikeuskansleri on esityksen hyväksynyt. Orpo korostaa, että päätös on oikeasuhtainen. Sisäministeri Rantanen sanoo, että rajasulkua tarvittaessa jatketaan tai se puretaan, riippuen ilmiön jatkumisesta.

Kello 16.14. MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg kysyy rahtiliikenteen jatkumisesta ja siitä, mikä kertoo aikanaan tilanteen normalisoitumisesta. Rajavartiolaitos: Päätös ei koske Vainikkalan rautatieliikennettä. Vaikutuksia seurataan ja sen tiedon perusteella tehdään seuraavia päätöksiä.

Kello 16.11. Hallitukselta kysytään, mikä nyt on muuttunut, kun Raja-Joosepin ylityspaikalle on tullut vain muutamia turvapaikanhakijoita. Rajavartiolaitos on saanut "merkittävää tietoa", koskien uhan jatkumista ja laajenemisesta. Uhka ongelman laajenemisesta on Rajavartiolaitoksen mukaan olemassa. Sisäministeri Rantanen sanoo, ettei kyse ole määristä vaan siitä, mitä Venäjä taustalla tekee.

Kello 16.09. Hallitus perustelee päätöstä perustuslakivaliokunnan viime vuonna tekemästä linjauksesta, jonka mukaan rajan sulkeminen on määräajaksi mahdollista "poikkeuksellisissa" olosuhteissa. 

Kello 16.08. Sisäministeri Mari Rantanen korostaa, ettei minkäänlainen rajanylitys ole kohta mahdollista. Päätös on voimassa alkaen 30.11. ja on voimassa 13.12. asti eli päätös on voimassa kaksi viikkoa. "Suomi on Venäjän hybridioperaation kohteena. Koko itärajan sulkeminen on välttämätöntä", Rantanen puhui.

Kello 16.05. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vahvistaa, että koko itäraja pannaan kiinni eli myös Raja-Joosepin rajanylityspaikka suljetaan  Hallitus teki juuri ennen tiedotustilaisuutta päätöksen istunnossaan. "Hallituksen tavoitteena on, että tilanne rajalla normalisoituu nopeasti. Se on myös Venäjän etu. Välineellistetty maahantulo on jatkunut. Kyse ei ole määrästä. Kyse on Venäjän vaikuttamistoiminnasta. Ei hädästä. Löysivät tiensä myös syrjäiselle Raja-Joosepin rajanylityspaikalle. Toimi on välttämätön ja oikeasuhtainen, Orpo puhui.

 

Ennen infoa hallitus kokoontuu valtioneuvoston yleisistuntoon. Istunnossa käsitellään rajanylitysliikenteen rajoituksia itärajan rajaturvallisuuden varmistamiseksi.

Kello 16 alkavassa tiedotustilaisuudessa ovat paikalla pääministeri Petteri Orpo (kok.), sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sekä Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö Matti Sarasmaa.

Juttua muokattu kello 14.32: Lisätty juttuun tieto siitä, että hallitus tiedottaa uusista rajapäätöksistä kello 16.

Lue myös:

    Uusimmat