Raja-asiat ja kauppa esillä Jeltsinin Kiinan-vierailulla

Venäjän presidentti Boris Jeltsin saapui tänään valtiovierailulle Kiinaan. Kolmipäiväisen vierailun keskeisiä aiheita ovat talousyhteistyön laajentaminen sekä maiden välistä rajaa koskevan sopimuksen allekirjoittaminen.

Jeltsin tapaa Kiinan presidentin ja puoluejohtajan Jiang Zeminin huomenna, ja silloin allekirjoitetaan myös sopimus maiden välisestä 4300 kilometrin rajasta. Kyseessä on maiden johtajien viides huipputapaaminen.

-Tämä on suuri voitto. Pelkästään rajasopimuksen vuoksi kannatti tulla tänne, Jeltsin sanoi lehtimiehille kohta saavuttuaan Pekingiin.
-Olemme kehittäneet Jiang Zeminin kanssa suhteen, joka sallii meidän käydä heti käsiksi asiaan ilman valmistelevia neuvotteluja, hän totesi.

Joitakin rajan yksityiskohtia on kuitenkin edelleen selvittämättä. Erimielisyydet ratkaistaan toistaiseksi siten, että maat sopivat rajajokien kiisteltyjen saarten yhteiskäytöstä.

Erimielisyydet ovat kiusallinen muisto 60-luvun rajajokikahakoista, ajalta, jolloin Neuvostoliitto ja Kiina kilpailivat maailmankommunismin johtajuudesta.

Kauppa painii kääpiösarjassa

Vaikka maiden väliset suhteet ovat tasaisesti parantuneet 80-luvun lopulta saakka, ei kauppa ole kehittynyt samaa tahtia. Jeltsin haluaa lisätä kauppavaihtoa, joka oli viime vuonna vain 6,8 miljardia dollaria (37 miljardia markkaa).

Sitä ja täksi vuodeksi ennustettua 7 miljardin dollarin (38 miljardin markan) kauppavaihtoa pidetään surkean pienenä näin suurille maille, jotka ovat vieläpä naapureita.

Kiinan kauppavaihto Japanin kanssa oli viime vuonna 60 miljardia dollaria ja Yhdysvaltain kanssa 43 miljardia dollaria. Venäjän 1. varapääministeri Boris Nemtsov kertoi tänään Pekingissä suunnitelmista vauhdittaa kaupan kehittymistä suurhankkeilla, mm. suunnitelmalla vetää kaasuputki Siperiasta Mongolian kautta Kiinaan ja Etelä-Koreaan.

-Toistaiseksi meillä ei ole riittävän suurta hanketta, joka panisi vauhtia käytännön yhteistyöhön. Kahdentoista miljardin dollarin (65 miljardin markan) putkihanke voisi olla sellainen, Nemtsov sanoi.

Suurhankkeisiin kuuluu myös venäläisen ydinvoimalan rakentaminen Lianyungangiin Koillis-Kiinaan 3,2 miljardilla dollarilla. Jeltsin matkustaa tiistaina koilliskiinalaiseen Harbinin kaupunkiin, jossa asuu paljon venäläisiä. Harbin perustettiin vuonna 1898 Venäjän rautateiden liikennepaikaksi, ja se oli 20- ja 30-luvuilla kommunismia vastustavien "valkoisten" venäläisten tukikohta.
(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat